MarkedskommentarNyhetsklipp

  • I Norges største innsjø er det nå så lite vann at båteierne rundt Mjøsa må se langt etter å få satt ut båtene sine (NRK).
  • Folk er naive. De skjønner ikke hvor viktig hydrokarboner er, sa næringslivsleder Tor Olav Trøim under DNBs investorkonferanse tirsdag i forrige uke. Han påpekte at til tross for 85 prosent av verdens energiforbruk fortsatt stammer fra hydrokarboner, så produseres det ikke nok til å dekke forbruket, noe som fører til at de globale oljelagrene synker for hver eneste dag (Finansavisen).
  • Andelen utslippsfrie kjøretøy i Norge steg fra 9 til 12,1 prosent på ett år, og det er nå mer enn 520.000 utslippsfrie kjøretøy av totalt 4,3 millioner kjøretøy. De fleste utslippsfrie kjøretøyene er personbiler, med 496.931 stykker, som utgjør en andel på 17 prosent av personbilparken (Norsk Klimastiftelse).
  • Det er veldig kostbart å komme seg ut av russiske kontrakter, så lenge de ikke er sanksjonerte, ifølge Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim. – Ikke bare den direkte kostnaden, men man kan også få erstatningskrav som kan bli voldsomme. Det er derfor vi jobber med å få dette faset ut på en god måte (E24).
  • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover fortgang i havvindplanene og sier regjeringen om kort tid skal utlyse konsesjoner for utbygging (Fædrelandsvennen).
  • Oljefond-sjef Nicolai Tangen mener Oljefondet står overfor en ny normal med større usikkerhet og mer risiko, der inflasjon og geopolitikk blir de største utfordringene (Aftenposten/E24).
  • Equinor skriver ned verdier for 1,08 milliarder dollar i Russland i første kvartal, tilsvarende rundt 10 milliarder kroner. Selskapet fikk et justert resultat før skatt på rekordhøye 18 milliarder dollar i kvartalet, opp fra 4,09 milliarder dollar samme periode i fjor, som følge av høyere priser (Børsmelding/Equinor).
  • Med dagens nettleie betaler elbileieren mindre enn de burde. Det gjør også de som har solceller. Alle andre betaler da mer enn de burde, skriver Gerhard Doorman og Magnus Korpås i en kronikk, der de forsvarer innføringen av effekttariffer (Dagens Næringsliv).
  • 196 norske klimaforskere har svart at de tror det er usannsynlig at verden når 1,5 graders-målet, ifølge en undersøkelse NRK har foretatt, selv om det i teorien fortsatt er mulig å nå Paris-avtalens mål (NRK).

Ønsker du å motta markedskommentaren på e-post?

Motta markedskommentaren 2 ganger i måneden

Ja, jeg vil motta markedskommentaren på e-post