10 ting å finne på om strømmen blir borte

Uvær, trefall eller uheldig graving. Årsakene til strømbrudd kan være mange, og når det først skjer er det lite man kan gjøre selv. Så mens NTE Nett jobber iherdig for å rette feilen, kan dere finne på noe hyggelig og morsomt.

Person står ute om natta og sjer på stjernehimmelen

1. Lek refleks-gjemsel

De som gjemmer seg har på seg et avtalt antall reflekser, eller refleksvest. Den som skal finne de andre blir utstyrt med lommelykt. 

2. Stjernekikking

Til vanlig er himmelen nokså lysforurenset, men når strømmen er borte, ser vi også de små stjernene. Ta på godt med klær, og ta med liggeunderlag og et tykt teppe. Å ligge og se på stjernene gir en helt annen opplevelse enn å stå med kink i nakken! Husk: Ser du et stjerneskudd, kan du ønske deg noe – men ikke si det til noen!

3. Nordlys-leting

​Noe av det mest magiske vi har er Aurora Borealis, eller nordlys. Det er ikke alltid nordlys, men er vi heldige, får vi se det mektige og gåtefulle lyset rase over himmelen. Det er ikke så rart at det oppstod eventyr og sagn av slike syn. Visste du forresten at Petter Dass, den store nordnorske dikteren, aldri skrev om nordlyset? Hvorfor det, mon tro?

4. Grillfest

Er strømmen borte, blir det vanskelig å lage varm mat. Fyr opp grill eller bålpanne ute og stek pølser, ostesmørbrød eller biff, for den del. Sett dere tett rundt bålet og ta med varme tepper. Kanskje stemningen inviterer til fortrolig prat eller eventyr?

5. Grille pølser i peisen

Har du peis eller ovn som kan åpnes, så kan du sikkert grille pølser der også. Lager du pinnebrød-deig, kan du få nystekte pølsebrød til. 

6. Spill brettspill

Alle kan være med å spille kinasjakk eller andre brettspill. Er det mørkt? Finn fram stearinlys og spill i veg! Kortspill, Scrabble og andre spill er også utmerket underholdning i halvmørket. Er dere mange, kan dere sette opp turnering med premiering av vinneren. 

7. Adjektivleken

Du husker den? En voksen skriver en historie hvor mange ulike personer og ting inngår. Ingen andre får vite historien, men alle er med og foreslår adjektiver som skal være med. Når historien leses opp, blir det absurde kombinasjoner som «lilla bestemor» eller «snørrete jordbær». Barnlig moro for alle! 

8. Lese en bok

​Å sette seg tett sammen og lese en bok høyt gir en rolig og samlende hyggestund. Så hyggelig er det, at mange av de som prøver dette under strømbrudd, fortsetter med det etterpå. Høytlesing er ikke bare hyggelig for små barn – det er hyggelig uansett alder!

9. Beat for beat

Lag deres egen versjon av programmet. La det gå på omgang å bestemme «løsnings-sang», og avdekk ett og ett ord. Her kan du også dele opp i lag. Vinnerne fortjener selvfølgelig en premie! 

10. Pysjamasfest på stua

Når det blir mørkt og kaldt i hele huset kan dere samles på stua. Har dere peis eller ovn, kan dere tenne opp – hvis ikke kan dere late som dere ligger ute. Hva ville Lars Monsen eller «Villmarksjenta» gjort? Når man ligger tett sammen på flatseng i mørket, ligger det til rette for de gode samtalene. «Hva er det beste som har skjedd denne uka?», kan være en god start hvor alle kan delta med sitt. 

Godt tips! 

Husk å skru av alle lampene og tv'n, så dere slipper å våkne med et brak om strømmen kommer tilbake i løpet av natta! 

To barn ser på stearinlys