5 tips til bedre Wifi

Har du problemer med trådløsnettet hjemme? Prøv disse enkle grepene og se om det blir bedre!

Foto: Sune Eriksen | TinAgent ©Altibox

Uansett hvilken internettleverandør du har, kan du fra tid til annen oppleve at trådløsnettet ikke funker som det skal. Oftest er det forhold inne i huset som er årsaken, og mye av det kan du enkelt gjøre noe med.

Har du ikke fiberbredbånd ennå?

1. 2,4 GHz eller 5 GHz på hjemmenettverket?

Altibox leverer data på to frekvenser ut fra din hjemmesentral. Det betyr at du har to nettverk å velge mellom. 

Ofte vil det beste resultatet oppleves ved å la hjemmesentralen håndtere bytting mellom nettverk. Det vil si at den automatisk bytter mellom 2,4 GHz og 5 GHz etter hva som gir deg best dekning. Man kan også teste ut hvilket av 2,4 eller 5GHz nettverkene som gir best resultat og velge dette på Mine Sider. 

Mens 2,4 GHz-nettet har best dekning, har 5 GHz-nettet høyest hastighet. Med andre ord er ikke det ene bedre enn det andre, de er hver bra til sitt bruk og ofte best i kombinasjon.

2. Sjekk hvilken kanal internettet bruker

Ruteren har som regel mange kanaler den kan skifte mellom når den snakker med de ulike enhetene du har hjemme. Både hjemmesentralene fra Altibox og mange rutere står som regel på auto. Dessverre er ikke dette alltid den beste løsningen. Sjekk heller om noen av de andre kanalene har mindre trafikk. 

Det finnes flere apper du kan laste ned til din mobil for å analysere trafikken på de ulike kanalene. 

Du kan endre kanalen på Min side. Du kan velge mellom de forhåndsstilte kanalene. Årsaken til at de andre kanalene ikke er tilgjengelige er at de overlapper hverandre.

wifi signal + 5G

3. Ikke gjem bort ruteren 

Har du satt ruteren i en tv-benk, på et kontor eller et annet bortgjemt sted i huset? Da kan den få problemer med å få frem internettsignalet. En ruter fungerer best om den får stå litt høyt og så sentralt som mulig, slik at den slipper å konkurrere med andre hindre. 

Betongvegger, fliser og varmtvannstanker kan faktisk også hindre det trådløse signalet. En god tommelfingerregel er at du bør kunne se ruteren fra de plassene du oftest bruker de viktigste enhetene dine.

4. Sjekk om utstyret ditt er for gammelt

Utviklingen går fort, og trådløse rutere blir utdaterte. Har du kjøpt egen ruter som er tilkoplet vår hjemmesentral, og som ikke støtter de nyeste nettverksstandardene, kan det være på tide å bytte den ut. Nye rutere er laget for å tåle mer trafikk, og klarer å kjøre større hastigheter enn de som ble solgt for noen år siden. Sliter du fremdeles med det nye utstyret anbefaler vi deg å benytte kablet internett. Dette virker kanskje gammeldags for noen, men det er den raskeste og mest stabile måten å være på nett.

5. 1 +1 = 2

Kanskje trådløsnettet ditt rett og slett trenger en hjelpende hånd? Noen ganger må du kanskje kjøpe enda en ruter. Andre ganger kan det hjelpe med Google Nest Wifi. Uansett hvilken løsning du velger, får du et mye bedre trådløst nett der du trenger det mest. Her kan du lese mer om Google Nest Wifi.

Er du ikke fiberkunde?