Eggstra ferske egg

Venner og bekjente av Lars Johan og Camilla Omli fra Snåsa har lenge kunnet kose seg med dagsferske egg til frokost. Nå er det din tur!

Lars Johan foran pakkebånd for eggpakking

– Vi har solgt egg til privatpersoner siden vi begynte med høner for snart ti år siden, men ville gi flere muligheten til å bake, steke og lage mat med ferske egg, forteller Lars Johan. – Reko-ringen på Innherred passer som hånd i hanske!

Skilt i vinduskarmen som sier "Omilia Gård Egg"

Kyr og høner

Da Lars Johan og Camilla overtok driften av gården for fem år siden, fortsatte de med hønene og supplerte med ammekyr.  

–  Det ga oss flere bein å stå på, forklarer Lars Johan. –  Rent tidsmessig går det også fint å kombinere høner og kjøttfe. Med unntak av noen perioder hvor det er mer travelt, er arbeidsmengden med hønene jevnt fordelt utover året. 

De 7500 hønene i fjøset legger rundt 7000 egg om dagen. De aller fleste selges til Prior, men stadig flere egg blir solgt til privatpersoner. 

Snåsningene vet å sette pris på ferske egg og legger turen til Omlia.

–  Jeg har til og med hatt besøk på fjøsdøra kl 06:30 1. juledags morgen av en kar som hadde glemt å kjøpe inn egg til julefrokosten, flirer Lars Johan.

Bilde av Lars johan omli

To ganger i måneden

For et års tid siden bestemte Lars Johan og Camilla seg for å bli med i Reko-ringen. Reko-ringen fungerer som en kontaktplattform mellom forbrukere og lokale matprodusenter. Her kan du med andre ord handle rett fra produsenten, uten mellomledd. 

Varene bestilles i facebookgruppa Reko-ringen Innherred og hentes når det er utlevering to ganger i måneden, enten på Steinkjer, Verdal eller Levanger. 

– Reko-ringen er en veldig fin ordning, sier Camilla når vi møter henne på parkeringsplassen utenfor NTE-bygget på utleveringsdagen. 

Bilde av Camilla som holder et brett med egg

Kundene står i kø for å hente kjøtt, fisk, grønnsaker, syltetøy, brød, honning og egg fra de rundt 20 produsentene. 

– Jeg har helt sluttet å kjøpe egg i butikken jeg, forteller Mona; en av kundene. - Nå kjøper jeg bare egg fra Omlia gård. 

Det er hun ikke alene om. I bagasjerommet på bilen har Camilla over 80 brett med egg som skal fordeles til eggeglade kunder.

– Det går litt opp og ned med salget, forteller Camilla. – På de beste utleveringene har vi solgt 120 brett, men vanligvis ligger det jevnt på 70-80 brett. Mange av kundene kommer igjen uke etter uke, og det er vi glade for. Det betyr vel at de liker eggene, det, smiler hun. 

Mange eggbrett lastes inn i bagasjerommet på en bil

Alle produsentene må være registrert eller ha godkjenning hos Mattilsynet, så kundene kan være helt trygge på at lokalmatene de kjøper er av god kvalitet. 

Lokalprodusert mat

Tilbake i fjøset står Lars Johan og sorterer eggene fra dagens produksjon.  – Når jeg kommer i fjøset på morgenen, er det bare å brette opp ermene og begynne å sortere egg, forteller han. – Vi vasker de eggene som er litt møkkete, sorterer ut eggene med skjønnhetsfeil og pakker resten på brett eller i kartonger. 

Maskin som er i gang med å plassere mange egg samtidig i en eggkartong

Mange spiser mye egg. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viste at hver nordmann spiste 211 egg i 2019; og tallene går oppover. 

– Egg inneholder alle de vitaminene og mineralene vi trenger, med unntak av vitamin C, sier Lars Johan. – Spiser du et par egg til frokost sammen med et glass appelsinjuice, har du gitt kroppen det den trenger av næringsstoffer. Broren min, som driver aktivt med idrett, pakker like gjerne med seg et par-tre kokte egg når han skal på løpetur som en proteinbar. 

Det er mange bønder i Trøndelag som driver med fjørfe; faktisk er Trøndelag og Rogaland de fylkene som har flest høner og produserer mest egg.

Mange eggbrett fulle av egg stablet på hverandre

Lars Johan og Camilla har ingen planer om å gi seg, verken med hønene eller med salget via Reko-ringen. 

– Reko-ringen gjør vegen mellom produsentene og kundene mye kortere, mener Lars Johan. – Det er mye bærekraft i kortreist, lokalprodusert mat, og jeg er glad for å kunne bidra til at trønderne kan spise god mat som er produsert så og si i nabolaget. 

Visste du dette om egg?

  • Egg holder seg månedsvis hvis de står mørkt og kjølig

  • Spiser du mye egg, kan du like gjerne la eggene stå fremme på kjøkkenbenken som i kjøleskapet. 

  • Romtempererte egg er best til både baking og koking. 

  • Ferske egg er vanskeligere å skrelle, så bruk gjerne egg som er minst en uke gamle når du skal koke deg egg.

Les om andre gode tips for miljøet her