En solcelle til begjær

Solcellepanelet har for lengst tatt turen fra hytta og opp på hustakene våre, og nå brukes det i alt fra belysning og utsmykking til kirkebygg og veger. Bli med på en rundtur til solcellenes nye hjemmebaner!

To hender lager et hjerte over en solnedgang

Underholdningssol

​Solcellelys til uteområdene hjemme er et forretningsområde i vekst. Stadig flere har utelys, både i bed og langs stier, som drives av solceller. Du finner også mer eller mindre dekorative statuer, for eksempel vinkende katter, som drives av solceller. Noe for nabolaget ditt?

På lekefronten har særlig radiostyrte biler blitt populære, men leker som dansende apekatter og roboter er også populære gaver. Har du lyst til å skremme noen finnes det svært naturtro kakerlakker som piler over gulvet. Og framdriften? Jo, den kommer fra omgjort solenergi.

Plusskirke bidrar til kirkekaffen

​Siden oppstarten av den kommersielle bruken av solcelleteknologi på 1970-tallet, har solcellene ikke bare funnet veien opp på hustak, men også på kirketak. Strand kirke i Rogaland er den første kirka i Norge som er selvforsynt med strøm. Solcellepanelene på taket produserer mer strøm enn kirken har bruk for, noe som har gitt den merkelappen "plusskirke". Strømproduksjonen går i pluss, og det som blir til overs kan selges. Dermed blir det også penger igjen til kollekten eller noe ekstra godt til kirkekaffen.

Vei i vellinga

I Kina åpnet nylig verdens første motorveg utstyrt med solceller i kjørebanen. Solcellevegen er to kilometer, og skal være den første i sitt slag som tåler belastningen fra tunge kjøretøy. Og at vegen er populær, er det ingen tvil om. Bare få uker etter åpningen av vegen fant vegarbeidere et to meter langt hull i vegen - antakelig for å prøve og finne ut hvordan teknologien fungerer, og så kopiere den.

Selv om veien er den første solcelleveien som tåler belastningen av tunge kjøretøy, er den ikke verdens første solcellevei.

I 2014 åpnet en 70 meter lang sykkelvei med solceller i Nederland, og i 2016 åpnet den første veien med solceller i Frankrike. Franskmennene håper å legge 1000 kilometer med solcelle-asfalt. Med tanke på at 20 m2 vei kan forsyne en gjennomsnittlig husholdning med strøm, er det ikke rart at franskmennene har sagt "kjør på" og planlegger å legge solcelleasfalt i et gedigent nettverk på kryss og tvers av hele landet.

Etter hvert håper de også at private oppkjørsler og stikkveier kan få den samme typen asfalt. Om dette er noe for norsk vinter med salt og piggdekk er vel heller tvilsomt.

Enkelte nøyer seg ikke med å kjøre oppå solcellene. Nå får du bilmodeller med solcellepanel på store deler av taket. En av produsentene lover en rekkevidde på 6 mil ved økonomisk kjøring, og en elektrisk toppfart på 135 kilometer i timen - og det smaker det fugl av! 

Ta plass på solcelletoget!

Verdens første solcelletog går på en jernbanelinje i New South Wales i Australia. Toget kjøres utelukkende på energi generert fra solceller, både på taket til selve toget, og fra solcelleanlegg ved endestasjon.

I Storbritannia er det også foreslått å ta i bruk solstrøm på jernbanen.

I Norge er vi ikke helt der ennå - men Bane Nor har montert et solcelleanlegg på en trafostasjon ved siden av Oslo S. Om alt går etter planen, skal solcellene dekke hele energibehovet til trafoen også i de mest energikrevende månedene, og forhåpentligvis være den første av mange trafoer som kan driftes kun ved hjelp av solceller. 

Fra kjernekraft til solenergi

​Inne i den forbudte sonen som ligger rundt det tidligere kjernekraftverket i Tsjernobyl i Ukraina, bygges det nå en solstrøm-park. Og den jobben er ikke bare bare. Firmaet som setter opp solcellene kan verken bore eller grave i bakken på grunn av den radioaktive strålingen, så solcellene må monteres på sementsokler.

Produser din egen strøm

Flere og flere har også begynt å produsere sin egen strøm, i form av å installere solcellepanel på hustaket.

I NTE har vi kommet langt når det gjelder å tilby solcelleprodukter til både privatpersoner og bedrifter.