Genuint opptatt av gjenbruk

Helt siden Gunda kjøpte en gammel kjøkkenvekt av gammelonkelen sin på låve-loppis en gang på 1970-tallet, har hun vært bitt av gjenbruksbasillen. Nå deler hun interessen sin for gjenbruk med stadig flere.

Bilde av Gunda

– Gjenbruk er mer trendy enn noen gang, forteller Gunda Marie Næss, som driver Bruktbo Stjørdal - et skikkelig skattkammer for alle som leter etter noe fint som ikke alle andre har. 

Flere har fått øynene opp for at gjenbruksbutikkene bugner av bruktfunn og unike gjenstander som gjør at hjemmet ditt skiller seg fra alle andres. Det er Gunda glad for. – Det er jo en fantastisk start på dagen å kikke ut og se at folk står i kø utenfor butikken allerede før vi åpner dørene, smiler hun. – Noen er ute etter en rusten spiker til 2 kroner, andre vil slå kloa i et Munch-trykk til 4500 kroner. Vi har noe for alle!

Bilde av butikken til Gunda

Brukt for unge og gamle

Stoler, bord og sofaer, lamper, klær, glass og serviser, bestikk, kunst, kasseroller,  pyntegjenstander og bøker. Dette er bare noe av det du finner på Bruktbo Stjørdal. Ved første øyekast kan det se litt rotete ut, men det tar ikke lang tid før du skjønner at Gunda og kollegaene har orden i sysakene - også bokstavelig talt. 

– De siste månedene har det kommet inn enormt mye varer, forteller Gunda. – På Stjørdal var det mange som ble permittert da koronaen kom, og det er tydelig at mange benyttet tiden til å rydde på loft og i kjellere. 

Og godt er det - for én manns søppel er en annen manns skatt, og kundene strømmer på for å gå på skattejakt mellom reolene. Kundene kommer fra hele Midt-Norge; bare de siste ukene har Gunda snakket med kunder fra Trondheim, Innherred, Støren og Røros. I sommer var det flere som stoppet innom Bruktbo Stjørdal på veg til eller fra ferien i Lofoten. 

Bilde av ungdommer inne i en butikk

Tidligere var det i hovedsak den eldre garde som handlet på Bruktbo, men nå har også ungdommer og unge voksne begynt å kjøpe brukt når de skal innrede. Mange av de yngre kundene sier at de handler brukt fordi de tenker på miljøet, men det er klart at det er penger å spare på å handle brukt også. 

– Det er alltid litt ekstra hyggelig med de unge kjæresteparene som kommer hit for å handle inn til den første leiligheten, smiler Gunda. – Ofte går hun ivrig rundt og kikker mens han står litt utilpass med hendene i lomma helt til han ser noe som vekker nysgjerrigheten hans - og da er han plutselig like ivrig som henne. 

Bilde av smilende Gunda forran hennes butikk

Førstemann til mølla

Gunda bruker sosiale medier aktivt for å vise frem de nye gjenstandene de får inn hver dag. Kontoene på Snapchat, Instagram og Facebook blir oppdatert med bilder - og ser du noe du liker, er det ingenting å vente på. 

– Det går ikke en dag uten at folk ber meg legge av noe til dem, men det har vi ikke mulighet til, forteller Gunda. – Det er førstemann til mølla - vi har rett og slett ikke plass til å ta vare på mer! 

Mye av det som kommer til butikken, blir levert inn av privatpersoner, men de ansatte i Innherred Renovasjon finner også mye fint i avfallscontainterne på gjenbruksstasjonen. 

– Det er på mange måter i containerne at gullet ligger, sier Gunda. – Det er en drøm hver gang kollegaene mine kommer med sofaer, serviser, kommoder og stoler de har reddet.

Bilde av Gunda i hennes bokhjørne

Hot or not

Mye av det Gunda får inn på butikken, går ut igjen nesten med en gang: 

  • Store blomsterpotter

  • Hagefigurer

  • Bord og stoler

  • Kunstglass

  • Fat fra Porsgrunn og serviser fra Egersund

  • Kaffebokser

  • Gamle smykker

  • Ting med reklame på

Alt dette er ting som sjelden blir gamle i butikken, forteller hun. 

Bilde av en skuff full av gafler

Store sofaer og 80-tallsobjekter er derimot mer krevende å selge. 

– Det handler nok om at mye av det som kjøpes her, er impulskjøp. Du impulshandler liksom ikke en sofa; kanskje særlig ikke en burgunder skinnsofa, smiler Gunda. 

Det at gjenbruk er trendy, er godt nytt. Det er mye god bærekraft i et brukt møbel - og ofte er kvaliteten minst like god. Så neste  gang du er på utkikk etter noe nytt, kan du med fordel sjekke om du får det brukt før du løper ut og kjøper noe helt nytt. Det trenger ikke være flunkende nytt for å være nytt for deg! 

Les om andre gode tips for miljøet her

Bilde av utsiden til en butikk