Make basse great again!
Klipp opp en sykkelslange, træ ringene på ei snor, knytt sammen til en klase. Der har du utgangspunktet for en litt glemt del av den særtrønderske kulturarven.
Gresskar kan brukes til mer enn å lage dekorative lykter til Halloween! Vi har fått Erlend Andersen, kjøkkensjef ved Thon Hotel Backlund på Levanger, til å trylle frem 3 oppskrifter med gresskar som får tennene til å løpe i vann.
– Mange tenker på gresskar som pynt, men heldigvis er det stadig flere som får øynene opp for at det smaker godt også, smiler Erlend.
Som kokker flest er Erlend både opptatt av å bruke lokale råvarer og å bruke grønnsaker når de er i sesong. Nå på høsten, når utvalget av gresskar er stort, setter Erlend mer enn gjerne gresskar på menyen.
– Jeg er veldig glad i syltet gresskar og i gresskarpuré, sier han. – Gresskarpuré passer godt til både kaldt og varmt kjøtt, og syltet gresskar er helt supert til julepålegg.
Det er ikke bare gresskarkjøttet som kan spises. Gresskarfrøene er proppfulle av næring, og inneholder mye protein og vitamin E.
– Har du ikke prøvd gresskarfrø som garnityr til suppe ennå, anbefaler jeg det varmt, smiler Erlend.
Mørdeig
250 g hvetemel 170 g kaldt smør i biter 70 g melis en klype salt 1 egg
Fyll
500 g gresskar i biter (gjerne av typen Crown prince, som er litt gråere i skallet) 115 g mykt smør 200 g sukker 1,2 dl fløte 2 store egg 2 ss hvetemel 1 ts vaniljeekstrakt 1 ts kanel 1/2 ts revet muskat 1/4 ts malt nellik 1 ts malt ingefær 1/2 ts salt
Mørdeig
Smuldre sammen smøret med mel, vaniljesukker og salt. Tilsett egget og samle deigen hurtig - den må ikke eltes. La den hvile en times tid i kjøleskapet.
Fyll
Skrell, rens og del opp gresskar. Kok i cirka 45 minutter eller til gresskarene er helt møre. Avkjøl og ha dem i en bolle sammen med smøret.
Mos gresskar og smør med en mikser til blandingen er glatt. Ha i de resten av ingrediensene og pisk til alt er godt blandet.
Kjevle ut mørdeigen og ha den i en paiform. Press kantene sammen så den får en fint utseende. Ha i fyllet og bak i ovnen på 180 grader i 50–60 minutter. Fyllet skal ha satt seg, men fremdeles «disse» litt.
Avkjøl paien helt før servering og pynt den med pisket fløte.
Gresskarpuré passer som tilbehør til det meste av kjøtt og fisk, og er spesielt god til and, kylling og kalkun.
500 gram gresskar (av typen Hokkaido eller Bottleneck) 100 gram smør 1 dl fløte Kajennepepper Salt og pepper Appelsin
Skrell gresskaret og ta ut gresskarkjøttet. Kutt det i biter og kok bitene i vann til de blir helt møre.
Tøm av vannet og la gresskaret dampe av seg litt før du fortsetter.
Bland gresskar, smør og fløte i en blender eller med stavmikser til det er helt glatt.
Smak til med kajennepepper, salt og pepper. Riv litt appelsinskall oppi pureen til slutt.
Syltet gresskar smaker supergodt til julepålegg og varmrøkt laks eller i salater. Syltet gresskar og er kjempefint å gi bort i gave! Glassene kan lagres i romtemperatur frem til de åpnes, men deretter bør de stå kjølig.
Ca. 500 gram renset gresskar (gjerne av typen Hokkaido) 3 dl eddik 6-7% ( gjerne en hvitvinseddik) 3 dl sukker 9 dl vann 1 ts hele pepperkorn 1 ts hel koriander 1 ts sennepsfrø 1 stilk fersk estragon
Tette glass (norgesglass med lokk eller syltetøyglass)
Skrell gresskaret og ta ut innmaten/gresskarkjøttet. Del det opp i terninger på 1cmX1cm.
Resten av ingrediensene has i en kjele og kokes opp. La trekke i 10 minutter for å få ut smaken fra krydderet. Ha gresskarterningene i syltelaken og la dem trekke til de er nesten helt møre. (Stikk en kniv i bitene - det bør være litt motstand i kjernen.)
Glassene vaskes helt rene og kokes eller dampes for å fjerne alle bakterier. Mens glassene er varme has gresskar og lake oppi. Ta så mye lake at det dekker gresskarbitene.
Skru på lokk, snu glassene på hodet og la det avkjøles i glasset.
NB! Har du andre krydderfavoritter kan du bruke dem i stedet!