Hva er en elkontroll?

Som alt annet i huset ditt, tærer tidens tann på det elektriske anlegget og på alt elektrisk utstyr. Får du en elektriker til å gjennomgå anlegget hvert femte år, blir hjemmet ditt både tryggere og sikrere.

Elektrikker sjekker strømmen på en stikkontakt

Dessuten får du rabatt hos fleste forsikringsselskapene hvis du kan dokumentere at el-anlegget er i forskriftsmessig stand.  

– Jeg pleier å sammenligne det med service på bilen, sier Terje Munkhaug, som er markedsområdeleder for NTE på Stjørdal. – Det burde være like naturlig å få tatt en gjennomgang av det elektriske anlegget som av bilen. 

Bilde av Terje Munkhaug

Hva skjer på en elkontroll? 

Sikringsskapet er husets hjerte, og vanligvis første stopp på elkontrollen. Her ser elektrikeren etter varmegang og kontrollerer tilstanden på skapet og sikringene. 

I tillegg sjekkes strømmåleren, jordfeilbryteren, overspenningsvern (hvis du har montert det) og eventuelt sanntidsmåler av strøm hvis du har kjøpt det. 

Stikkontakter og elektriske apparater

Deretter ser elektrikeren etter feil i de elektriske apparatene dine. For de aller fleste betyr det stikkprøver av stekeovnen og oppvaskmaskina, komfyren og komfyrvakta, vaskemaskina og tørketrommelen, lysarmaturene og varmtvannsberederen - for å nevne noe. 

I tillegg tar elektrikeren stikkprøver både av om stikkontaktene er jordet (som er et krav i alle nyere hus og på alle bad og vaskerom) og om du har mange nok stikkontakter. Det er nemlig krav om at du ikke skal bruke skjøteledninger som en permanent løsning på hjelp-jeg-trenger-flere-stikkontakter-problematikken. Da er det bedre å få installert flere uttak på veggene. 

– En gjenganger i husene vi har elkontroll i, er at det elektriske anlegget ikke er dimensjonert for strømforbruket, sier Terje. – Vi får stadig flere elektriske apparater hjemme, og det betyr at vi trenger flere strømuttak og utendørskontakter. 

Elektrikker skrur inn i et sikringsskap

Tilstandsrapport

Etter at elkontrollen er ferdig (de fleste kontrollene tar én til to timer), skriver elektrikeren en tilstandsrapport. Vi har ikke myndighet til å pålegge deg å utbedre de feilene vi finner, men vi anbefaler deg å gjøre det. 

– Som huseier er det ditt ansvar at det elektriske anlegget er både vedlikeholdt og oppdatert, sier Terje. 

Det er viktig å merke seg at det kan være feil som ikke blir fanget opp av kontrollen. Derfor er det alltid viktig å være på vakt mot synlige skader på anlegget ditt, for eksempel dette:

  • sikringer som går ofte eller blir veldig varme

  • unormalt varme støpsler og stikkontakter

  • skader eller misfarginger på stikkontakter, brytere, ledninger og panelovner

Reduserer faren for brann

Gjennomfører du en elkontroll hvert femte år, får du en rabatt på forsikringen din hos de fleste forsikringsselskapene. 

– Feil i det elektriske anlegget står for hele 40 % av alle branntilløp i Norge, forteller Terje. – Elkontroll er et godt brannforebyggende tiltak. Utbedrer du de feilene og manglene som blir avdekket i elkontrollen, har du gjort viktige tiltak for å gjøre huset ditt tryggere.

Bestill en elkontroll til 2450 kr i dag!