Hvor mye strøm bruker du i jula?

Stekeovnen står på fra morgen til kveld. Kjøleskapet er fylt til randen og jobber for harde livet. Det er alltid noen som er i dusjen. Spillkonsollene har vært varme siden minstemann sto opp kl 06 i morges. Klart det går med mer strøm enn vanlig i jula!

Julegris i lyng - Hvor mye strøm bruker du i jula?

Nå sier vi ikke at du skal bruke jula på å spare strøm, men det kan jo være verdt å skjenke det en liten tanke? 

Første bud når det gjelder å spare strøm, er at du vet hvor mye strøm du faktisk bruker. Den oversikten får du i NTE-appen, som du kan laste ned både på Google Play og på App Store.

Mockup NTE appen 1
NTE-app infografikk uten Fjutt

I appen kan du se hvor mye strøm du har brukt time for time, dag for dag og uke for uke. Sammenligner du det med strømprisen, som du også får sett i appen, kan det hende du får deg en aha-opplevelse. Bruker du mest strøm når strømprisen er på sitt høyeste, kan du jo spare på å endre vanene dine litt.

Varmt i huset?

Åpne vindu på vinterstid

Selv om vi skal begrense besøkene, blir det likevel litt flere folk innenfor dørene i jula. 

Folk genererer varme, så kanskje det blir litt vel varmt i huset? Skru gjerne ned varmen på varmepumpa, panelovnen og gulvvarmen en grad eller to for å få en mer behagelig temperatur! 

Blir det varmt eller dårlig luft, anbefaler vi å sjokklufte: Åpne dører og vinduer og luft ut i 5 minutter. Hvis du lar vinduet stå på gløtt, kjøler du ned gulv, tak og vegger og må bruke mye mer strøm på å få det varmt igjen. 

Varmtvann

Dusjhode med rennende vann

Har ungdommene kommet hjem til jul, går det antakelig med mer varmtvann. 20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann. Rekker du ikke å skaffe deg sparedusj før jul, kan du jo pent anmode om å dusje litt kortere (for eksempel skru av vannet mens de såper seg inn), eller kjenne om de kan dusje i litt kaldere vann?

Vask fulle maskiner

Vask full klesvask

Med flere folk i huset, blir det også flere skitne kopper og flere sure sokker å vaske. Husk uansett å fylle opp både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før du setter dem på! En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en proppfull maskin! 

Leser du bruksanvisningen på maskinen din, kan det hende du finner et program som bruker mindre strøm enn det du vanligvis bruker. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? Vasker du på 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruker du faktisk 10-20 % mindre strøm per vask!

Tenk deg også om to ganger før du setter på tørketrommelen.

På hytta i jula?

Hytter på fjellet med masse snø

Reiser du på hytta i jula, er det penger å spare på å skru ned temperaturen litt. Fyrer du på hytta, trenger du ikke å fyre for kråkene hjemme!

Husk å skru av lysene på alle rom før du setter kursen for hytta. Utelysene kan du med fordel la stå på. Lusker det folk med onde hensikter rundt huset ditt, er det mye vanskeligere for dem å bryte seg inn i huset ditt hvis du har på utelysene. 

PS: Visste du at julaften mellom kl 16 og 17 er den timen i året privatkunder i Trøndelag bruker mest strøm?

Ansiktsmaske julepynt 2021

Hei 👋 Gjerne chat med oss dersom du trenger hjelp.