Ikke bekymre deg for strømprisen

Det ble som vi spådde i mars, 2020 ble et skikkelig “lavprisår” på strøm.

Snø på en gren

– 2020 har vært et unntaksår på mange måter. Det gjelder også strømprisen. Sammenlignet med 2019 er prisen pr november hele 75% lavere enn den var på samme tid i fjor.  

Hvorfor er strømprisene så lave?

Mye av grunnen skyldes værgudene. Vinteren var både mild og våt, og sommeren ble heller ikke av den varme og tørre sorten. Dette har ført til fulle vannmagasiner og som igjen gjør at produsentene må produsere for fullt. Det er en god oppskrift på lave strømpriser.  

Når vinteren er varm bruker vi mindre strøm til oppvarming enn det vi vanligvis gjør. Når forbruket går ned, følger strømprisene etter. 

I tillegg har det blåst mye både i Norden og i Tyskland, og det har ført til at vindkraftverkene rundt omkring i Skandinavia har produsert mye strøm. Siden vindkraften ikke kan reguleres, slik som vannkraften, kan vi importere billig strøm fra både Sverige og Danmark når det blåser mye der. 

– Kombinasjonen av alt dette har gjort at strømprisene går ned, sier Buchholdt Gran.  

Hvordan blir prisene fremover?

– Alt ligger an til at strømprisene vil fortsette å være lave. Det ser ut til at vi går inn i vinteren med fortsatt rekordfulle vannmagasiner. Skulle vi få en vinter lik 2020, vil prisene fortsette å være ekstremt lave. Det er litt tidlig å spå om hvordan vinteren blir, men det må langvarig kulde til for at prisene skal løfte seg vesentlig. 

Hva betaler du for strømmen?

La oss ta et lite regneeksempel. Hvis du bor i en husholdning som bruker rundt 20 000 kilowattimer i året (kWh), koster strømmen deg omtrent 167 kroner i måneden hvis strømprisen er på 10 øre (snittet for 2020 i Trondheim er så langt på ca 9,5 øre/kWh). I tillegg kommer utgifter til  lovpålagte elsertifikater  og påslag for  strømavtalen du har valgt. 

Har du riktig strømavtale?

Via Agrol har du muligheten til å velge mellom to gunstige strømavtaler som er fremforhandlet spesielt for deg.

Les mer om våre Agrol-avtaler her

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.