Skal du spare strøm, må du vite hva du bruker strøm på. Tommelfingerregelen er at vi bruker mest strøm på oppvarming, varmtvann og belysning. I tillegg bruker vi strøm på apparater som alltid står på eller blir brukt hver dag, for eksempel kjøleskap og komfyrer.

Følger du tipsene våre, kan du bruke penger på noe annet - og kanskje morsommere? - enn strøm! 

1) Oppvarming av huset

Over halvparten av strømmen vi bruker, går til å varme opp boligene våre. Derfor er det både lurt og lønnsomt å ha et forhold til dette. 

Varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Kanskje kan det også lønne seg å installere en vedovn eller en pelletsovn fremfor å varme opp hele boligen med panelovner. 

Bruker du panelovner, bør du ha varmestyring eller termostat på dem slik at du kan regulere temperaturen. Mange såkalt smarte panelovner kan styres med en app på telefonen din - perfekt hvis du har glemt å regulere ned temperaturen når du har dratt på hytta i helga, for eksempel! 

2) Senk innetemperaturen 

ullgenser-2.jpg

Du sparer ca 5% av oppvarmingskostnadene for hver grad du senker innetemperaturen. Blir det for varmt, blir luftkvaliteten dårligere, og det øker risikoen for fukt i veggene. Så kanskje du bør venne deg til å trekke på deg en genser utenpå t-skjorta eller å ta på deg ullsokker? 

Følger du disse rådene om temperatur på de ulike rommene, kan det gi bedre helse både for deg og for lommeboka: 

  • Oppholdsrom: 20-22 °C
  • Gang/entré: 18 °C
  • Soverom: 15-17 °C (helsemyndighetene anbefaler at temperaturen aldri overskrider 18 °C på soverommet)
  • Bad: 22-24 °C

Både varmeovner og varmekabler kan med fordel skrus ned hvis dere er bortreist en helg. 

3) Sjokklufting 

Når du skal lufte ut for å få inn frisk luft, bør du lufte kjapt og effektivt; såkalt sjokklufting. Lar du vinduet står på gløtt, kjøler du ned gulv, vegger og tak og må bruke mye strøm på å få det varmt igjen.

4) Hvor godt isolert er huset ditt? 

Bor du i et eldre hus, lønner det seg å etterisolere, eventuelt også å sette inn nye vinduer. Dårlig isolasjon, gamle vinduer og utette lister rundt vinduer og dører gjør at du bruker mer strøm enn nødvendig på å holde boligen din varm. 

5) Har du rom du ikke bruker? 

lukk_døra.jpg

Har du rom som ikke brukes, bør du senke temperaturen på disse rommene; eller ganske enkelt stenge dørene så du ikke bruker strøm på å varme opp dem. 

Tips - har du automatisk varmestyring av temperaturen, slipper du å huske det selv! 

6) Bruk mindre varmtvann

Dusjhode med rennende vann

20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann.

Har du ikke sparedusj hjemme, er det verdt de kronene det koster deg å kjøpe det. Kan du dusje sjeldnere eller kortere (for eksempel skru av vannet mens du såper inn deg)? Ta en dusj i stedet for å fylle opp badekaret? Dusje i litt kaldere vann?

Visste du forresten av hudleger mener vi bør dusje i 3-5 minutter i ikke altfor varmt vann, og at frisører mener nordmenn med fordel kan vaske håret sjeldnere enn det vi gjør i dag? 

7) Slå av lyset!

Rundt 10 % av strømregningen går til belysning. Husker du å skru av lyset når du går ut av rommet, kan du redusere denne prosentandelen. 

De fleste av oss har gått over til LED-pærer, og det er et smart trekk! LED-pærer har faktisk 50 000 timer levetid. Det betyr at pærene varer i ca 17 år hvis du lar dem stå på i 8 timer hver dag. Bytter du til dimmebrytere, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen slik du vil. 

Det aller enkleste rådet er å slå av lyset i rom du ikke er i. Trenger du hjelp til å huske det, kan du montere bevegelsessensor på lampene dine, så slår de seg av når det ikke er noen i rommet. 

Utendørs kan du enten velge bevegelsessensor eller lyssensor. Sistnevnte gjør at utelampene slår seg av når det blir så lyst at lyset fra lampene er unødvendig.

8) Vask fulle maskiner 

Vaskemaskin med gule, rosa og grønne håndduker

Fyll opp både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før du setter den på. En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en proppfull maskin. 

Les bruksanvisningen på maskinen din for å se hvilket program som bruker minst strøm. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? Vasker du på 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruker du faktisk 10-20 % mindre strøm per vask!

Tenk deg om to ganger før du setter på tørketrommelen. 

Og du? Skal du kjøpe nye hvitevarer fordi de gamle er gåen? Husk å sjekk at det nye er merket med A - de er mest energieffektive!

9) Finn ut hvor mye strøm du bruker akkurat nå

Skal du bruke mindre strøm, må du vite hvor mye strøm du bruker i dag. Vi kan faktisk gi deg full oversikt over hvor mye strøm du bruker akkurat nå! Med den nye fjutten vår kan du følge med på mobilen og se på strømforbruket ditt minutt for minutt. 

Sammen med Fjutt får du en spotprisavtale på strøm. Enkelt forklart betyr det at du betaler det samme for strømmen som det vi betaler når vi kjøper den inn. I tillegg kommer et lite fast påslag på 42 kroner i måneden. 

Kjøp din egen fjutt

 

10) Finn ut når du bruker mest strøm 

Spotpris_skjermdump.jpeg

Har du begynt å bruke NTE-appen ennå? Med den kan du følge med på strømprisene og på strømforbruket ditt - time for time. Kanskjer får du deg en aha-opplevelse om når du bruker mest strøm. Er det samtidig som strømprisen er som høyest, kan du spare litt på å forsøke og endre vanene dine. Appen kan du laste ned både på Google Play og på App Store.