Uansett hvilken internettleverandør du har, kan du fra tid til annen oppleve at trådløsnettet ikke funker som det skal. Oftest er det forhold inne i huset som er årsaken, og mye av det kan du enkelt gjøre noe med.

Har du ikke fiberbredbånd enda? Sjekk om vi kan levere fiberbredbånd på din adresse

1. Bytt fra 2,4 GHz frekvensbånd til 5 GHz frekvensbånd

Mange rutere og hjemmesentraler bruker 2,4 GHz frekvensbåndet - og det er de ikke alene om. Babycallen til naboen, mikrobølgeovner og trådløse telefoner bruker ofte den samme frekvensen - og det gjør ikke akkurat underverker for kapasiteten din. Prøv å bytt til 5 GHz-frekvensbåndet (forutsatt at du har en ruter eller hjemmesentral som støtter det og at utstyret du kobler til nettet er kompatibelt med 5 GHz). Du bytter til 5 GHz på Min side

Husk at 5 GHz har dårligere rekkevidde enn 2,4 GHz, og at ruteren eller hjemmesentralen ikke bør stå i nærheten av andre trådløse apparater.

2. Sjekk hvilken kanal internettet bruker

Ruteren har som regel 11 eller 13 kanaler den kan skifte mellom når den snakker med de ulike enhetene du har hjemme. Både hjemmesentralene fra Altibox og mange rutere står som regel på auto. Dessverre er ikke dette alltid den beste løsningen. Sjekk heller om noen av de andre kanalene har mindre trafikk. 

Det finnes flere apper du kan laste ned til din mobil for å analysere trafikken på de ulike kanalene. 

Du kan endre kanalen på Min side. Du kan velge mellom kanalene 1, 6 og 11. Årsaken til at de andre kanalene ikke er tilgjengelige er at de overlapper hverandre.

3. Ikke gjem bort ruteren 

wifi.jpg

Har du satt ruteren i en tv-benk, på et kontor eller et annet bortgjemt sted i huset? Da kan den få problemer med å få frem internettsignalet. En ruter fungerer best om den får stå litt høyt og så sentralt som mulig, så den slipper å konkurrere med andre hinder. 

Betongvegger, fliser og varmtvannstanker kan faktisk også hindre det trådløse signalet. En god tommelfingerregel er at du bør kunne se ruteren fra de plassene du oftest bruker de viktigste enhetene dine.


4. Sjekk om utstyret ditt er for gammelt

Utviklingen går fort, og trådløse rutere blir utdaterte. Hvis ruteren din er mer enn 4 år gammel, er det nok på tide å bytte ut den. Nye rutere er laget for å tåle mer trafikk, og klarer å kjøre større hastigheter enn de som ble solgt for noen år siden.

5. 1 +1 = 2

Kanskje trådløsnettet ditt rett og slett trenger en hjelpende hånd? Noen ganger må du kanskje kjøpe enda en ruter. Andre ganger kan det hjelpe med Google Nest Wifi. Uansett hvilken løsning du velger, får du et mye bedre trådløst nett der du trenger det mest.

Her kan du lese mer om Google Nest Wifi.

Er du ikke fiberkunde? Sjekk om du kan få fiberbredbånd fra oss: 

Sjekk om du kan få fiber