Først av alt bør vi som jobber i teknologibransjen ta litt selvkritikk på at smart-begrepet har blitt brukt om løsninger som nødvendigvis ikke har vært så smarte. Vi mener begrepet smarthjemløsning til nå har handlet mer om å flytte grensesnitt mer enn å legge til rette for noe som faktisk er smart og kan tenke. 

Et typisk eksempel er at man flytter en lysbryter fra veggen til en telefon, slik at man kan bruke telefonen til å slå lyset av og på. Da har man strengt tatt bare flyttet grensesnittet lysbryter (som i utgangspunktet er et meget enkelt og velfungerende grensesnitt) fra veggen på siden av døra til telefonen. Man får da en annen måte å slå lyset av og på, men vi vil ikke si at det er smartere av den grunn. Men når smarthjemsystemetvelger å slå av lyset fordi det vet at det ikke er noen hjemme, eller slår på lyset i gangen når du kommer hjem, så begynner vi å nærme oss noe. Noe som faktisk gjør hverdagen litt enklere å smartere.

Da har man strengt tatt bare flyttet grensesnittet lysbryter (som i utgangspunktet er et meget enkelt og velfungerende grensesnitt) fra veggen på siden av døra til telefonen.

Mer enn å flytte grensesnitt

Smarthjem må handle om mer enn bare å flytte grensesnitt. Smarteløsnisninger er på sitt aller beste når de faktisk fjerner grensesnitt, og på den måten gjør oppgaver for deg. Et eksempel på det er alarmen i vår smarthjemløsning som automatisk slår seg på når man drar, og slår seg av uten at du trenger å gjøre noe når du kommer hjem. Dermed blir alarmen brukt og du får en tryggere og sikrere hverdag. I motsetning til over halvparten som har konvensjonelle alarmer som ikke bruker den fordi man ikke prioriterer kode-knot og vanskelige grensnitt i morgenstresset.

b2ap3_thumbnail_smartplugg1

Tilpasser seg alle hjem

I tillegg mener vi at en smarthjemløsning ikke bare skal settes opp etter prinsippet "one size fits all". Det er derfor vi er opptatt at våre smarthjemkunder skal kunne bygge sitt smarthjem i den retningen som passer deres hverdag og hjem. Et annet helt avgjørende punkt er at systemet lærer etterhvert som du bruker det, slik at du kan få en hverdag som er mer komfortabel, enklere og smartere. Et eksempel fra vår smarthjemløsning er knyttet til varmestyring. Systemet lærer seg rytmene i din husstand og, på den måten kan inneklimaet bli styrt for å optimalisere mellom komfort og strømforbruk. Uten at du trenger å tenke på det, eller for å si det på en annen måte: hjemmet som tenker selv.

Klikk her for å lese mer om smarthjem fra NTE!