– Egg gjør så mye med maten, sier Einar Martin. – Det binder sammen, hever, tykner og løfter retten både smaksmessig og ernæringsmessig. Derfor er det en viktig ingrediens i mye av det jeg lager.  

At Einar Martin Kålen vet hva han snakker om, er det ingen tvil om. Han har fagbrev både som kokk og som baker, og har jobbet som lærer på Restaurant og matfag i 10 år; nå sist ved Ole Vig videregående skole på Stjørdal. 

– Jeg er lidenskapelig opptatt av mat, forteller han. – Det fins ikke noe mer interessant enn å lage fantastiske retter av gode, ekte råvarer. 

Einar Martin er glad i lokale råvarer, og forsøker å bruke de råvarene vi har rundt oss så ofte han kan. 

– Det er mye bærekraft i å bruke lokale råvarer. 

Einar Martin er også opptatt av at vi skal kaste så lite mat som mulig. 

– Stek opp rester fra kjøleskapet, for eksempel grønnsaker, kjøtt eller fisk, sammen med egg, foreslår han. – Hvis du lagrer eggene kjølig, kan de være like gode etter 60 dager. 

Og hvordan vet du om matvarer kan spises etter holdbarhetsdatoen? 

– Bruk luktesansen og smakssansen, sier Einar Martin. – Råvarer som er dårlige både lukter og ser dårlige ut. Hvis du bare ser på holdbarhetsdatoen, er det mye god mat som går i søpla. 

brett_med_egg.jpeg

3 enkle oppskrifter med egg

Blir du inspirert til å lage mat med egg i? Her er tre kjempegode oppskrifter med egg!

Arme Ridder

Like godt som det er enkelt! Dette er også en flott oppskrift for å bruke opp brød som har blitt tørt. Du velger selv om du vil bruke grovt eller fint brød.

Smakstilsetningen i eggblandingen stoppes bare av fantasien. Ferske urter, krydder eller øl er bare noe av det du kan tilsette. 

Dette trenger du til 4 porsjoner

  • 4 brødskiver
  • 4 hele egg
  • 3 dl melk
  • ½ ts tørket timian
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts chilli flakes
  • smør til steking

Slik gjør du det

Bland egg, melk og krydder godt sammen i en bolle. 

Skjær 4 tynne skiver med brød. Legg brødene i eggblandingen og la dem trekke godt inn i blandingen. Snu brødene så begge sidene trekker til seg av blandingen.

Varm en stekepanne og smelt litt smør i pannen. Stek brødene ved middels varme på begge sider til de får litt farge.

Server med litt spekeskinke, bacon, stekt kylling eller annen type kjøtt

PS! Prøv arme riddere som en dessert eller som noe søtt til kaffen! Da bytter du ut krydder med litt sukker, kanel og kardemomme. Serveres sammen med syltetøy og rømme. 

eggkartong.jpg

Aioli

Aioli er en majones med hvitløk. Når man lager majones, brukes den emulgerende effekten eggeplommer har til å blande vann og olje. Det kan være tidkrevende og krever en del presisisjon ved innblanding av olje. Har du tilgang på en stavmikser og en sylinderformet bolle kan dette gjøres meget enkelt. 

Dette trenger du

  • 2 eggeplommer
  • 3 dl rapsolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss sennep
  • salt
  • pepper/cayennepepper 

Slik gjør du det

Skill eggeplomme og eggehvite. Bland eggeplommer, hvitløk, sitronsaft og sennep med noen få saltkorn i en sylinderformet bolle. Bruk en stavmikser til å mose det sammen. La stavmikseren stå i sylinderen og tøm forsiktig i oljen slik at den ligger på toppen av blandingen. Start stavmikseren på full hastighet og trekk den forsiktig opp slik at oljen blandes inn i eggeblandingen. Gjør du det riktig, vil du nå ha en aioli. Smak til med salt og pepper/cayennepepper.

PS! Det er viktig at den sylinderformede bollen ikke er så mye bredere enn stavmikseren.

stekt_egg-2_100.jpg
 

Vaniljekrem/vaniljesaus

Lite slår en god vaniljesaus på friske bær eller hjemmelaget sjokoladepudding. Det er veldig enkelt å lage både vaniljesaus og vaniljekrem. Her brukes evnen egg har til å tykne en masse.

Dette trenger du

  • 5 dl h-melk
  • 80 gr sukker
  • frøene fra 1/2 vaniljestang (eller 1 ts ekte vaniljesukker)
  • 4 eggeplommer
  • 30 gr maizena til krem og 10 gr til saus
  • (2 plater gelatin om du skal bruke kremen som kakefyll)

Slik gjør du det

Varm opp 4 dl av melka med sukkeret og vaniljestanga (frø pluss stang eller vaniljesukker)

Bland den siste dl melk med maizena og eggeplommer.

Hell forsiktig den varme melka over eggeblandingen mens du pisker. Fisk ut vaniljestanga.

Tøm alt over i kjelen igjen og varm opp. Rør hele tiden for at det ikke skal brenne seg. Når kremen koker opp og du ser den første boblen, kan du ta kjelen av varmen og piske hardt. 

(Skal du bruke kremen til kakefyll, tilsetter du den oppbløtte gelatinen nå).

Sil kremen/sausen over i en bolle og avkjøl. 

PS! Det er viktig at blandingen ikke koker. Da lager du eggerøre med melk! 

Les om andre gode tips for miljøet her

einar_med_hoene.jpeg