– Etter at vi monterte solceller på dette bygget, har vi montert solceller både på taket av Mercursenteret og Pirsenteret, forteller Lisa Johansen, som er prosjektleder i eiendomsselskapet E.C.Dahls Eiendom AS. 

Bærekraft og miljø 

lisa.jpeg

E.C.Dahls Eiendom eier over 80 eiendommer i Trondheim sentrum, og er en eiendomsaktør som er opptatt av de lange linjene. Da Prinsens Gate 39 skulle oppgraderes, var tanken egentlig å gjennomføre en moderat rehabilitering. Slik ble det ikke. Da bygningen var ferdig renovert, kunne E.C.Dahls Eiendom, sammen med entreprenøren Consto og leietakeren AtB, slå seg på brystet med at bygget var klassifisert i energiklasse A, altså som et lavenergibygg. 

– I tillegg til blant annet ekstra isolering, nye elektrokromatiske vinduer, nytt tak, nytt ventilasjonssystem, ny driftsstyring og ny LED-belysning, valgte vi å dekke taket med solceller, forteller Lisa. 

– Solcellene var prikken over i-en for å få oss opp i energiklasse A. 

Tak dekket av solcellepanel

Lisa har jobbet i E.C.Dahls Eiendom i 14 år; 6 av disse som prosjektleder, og i løpet av årene har hun fått øynene mer og mer opp for hva det vil si for miljøet om de klarer å bruke mindre strøm. 

– Det er en selvfølge å tenke bærekraft når vi setter opp nye bygg - men det er ikke nok. mener hun. – Det å gjennomføre energisparende tiltak i de gamle, ærverdige byggene i Midtbyen er avgjørende for å nå klimamålene. Det ligger mye bærekraft i å rehabilitere de gamle byggene til et teknisk bedre nivå. 
 

Ta kontakt for å lære mer om energioptimalisering

Produserer egen strøm

steinar.jpeg

Taket av Prinsens Gate 39 er dekket med solceller. Energien solcellene produserer, blir brukt i bygget. 

energiattest.jpeg

– Det er spennende å ta i bruk ny teknologi, sier Steinar Stene. Han er driftsleder i E.C.Dahls Eiendom, og driftsansvarlig for Prinsens Gate 39. – Eller, teknologien er jo ikke så ny, men den var ny for oss - og den har vokst skikkelig på oss. 

Solcellene ble montert av NTE i 2019, og resultatene har ikke latt vente på seg. Anlegget har produsert 45 MwH, som tilsvarer 45 000 kWh. I kroner og ører betyr dette 36 000 kroner for E.C.Dahls Eiendom AS. 

– Vi har lavere strømregninger nå enn før vi monterte solcellene, sier Steinar. - Så enkelt er det. 

Steinar kan følge med på strømproduksjonen på telefonen sin.

– Jeg ser hva hvert enkelt solcellepanel produserer - eller ikke produserer, forklarer han.
– Er det noe galt med et panel, ser jeg det også, og kan få ordnet det. 

app med solceller.jpeg

E.C.Dahls Eiendom AS valgte høykvalitets glass-glass premiumpanel med lang levetid og høy ytelse. 
 

Vil dere vite mer om solceller? Ta kontakt!

Kjøler ned ved hjelp av sola

anders-2.jpg

NTE leverer fiberbredbånd til både bedrifter og privatpersoner i Trondheim, og serverne står i Prinsens Gate 39. Serverne produserer mye overskuddsvarme, og den varmen blir brukt til å smelte snøen på gata utenfor. 

– Det er jo litt ekstra morsomt for oss å ha levert solceller i det bygget vi selv holder til i, sier Anders Solem, som er markedssjef for Energitjenester i NTE. 

Området Anders er leder for, Energitjenester, jobber med å gjøre det mulig for trønderske bedrifter og privatpersoner å bruke energi mer effektivt. 

– Stadig flere produserer energi selv, for eksempel ved hjelp av solceller, og ønsker rådgiving på hvordan de kan både bruke og kjøpe energi smartest mulig, forteller Anders. - E.C.Dahls Eiendom er helt framme i skoa, og vi er gjerne med og gir råd til andre som lurer på hvilke spennende løsninger de kan velge for å bruke energien riktig. 

Ta kontakt med oss