- Heldigvis for oss nordboere er solceller faktisk mer effektive ved lave temperaturer, forteller Bjørn Helset i WEN Energy. - Maksimal effekt av solcellene får du ved minus fem grader - og dager med slike temperaturer har jo vi i Trøndelag mange nok av.

Effekten på solstrålene synker faktisk til 65 prosent når temperaturen er over 25 grader. En kald, men solrik vinterdag med snø som reflekterer sollyset, kan derfor gi høy ytelse fra solcellene!

Kommer det snø, vil solcellene fortsatt kunne produsere en viss mengde strøm. Så lenge lyset kommer gjennom snøen, vil et tynt lag med snø bremse, men ikke stoppe, strømproduksjonen. Kommer det mye snø, kan du bruke en kost til å børste bort snøen slik at du sikrer strømproduksjonen. Anleggene som blir satt opp, er selvfølgelig dimensjonert for å tåle snølast. Og faktisk vil snøen kunne gli lettere av solcellepanelene enn den gjør av taket ditt i dag, fordi de er laget av glass. Den mørke fargen på panelene gjør også at snøen smelter lettere.

Solceller kan altså erstatte en stor del av strømforbruket også i norske husholdninger, typisk omlag 15-20 prosent. Bygger du nytt hus, kan denne prosentandelen øke, siden de nye boligene har et mindre behov for energi og strøm enn eldre bygninger.

Vi tar livet av flere myter om solenergi!

​Vil du lære mer om solenergi? Her tar vi livet av flere myter om solenergi: