For hvor nødvendig er det egentlig å varme opp hele huset nattestid, ha på lys i rom som ikke blir brukt eller vasker halvfulle vaskemaskiner?

Små grep gir store gevinster

Over halvparten av all strømmen vi bruker, går til å varme opp boligen vår. 20 % går til oppvarming av varmtvann, 10 % går til belysning og resten går til apparater som alltid står på eller blir brukt hver dag, for eksempel kjøleskap og komfyrer. 

Med enkle grep kan du få til lavere strømregninger - les og lær!

Oppvarming

åpne_vinduet.jpg

Mange av oss bruker panelovner og varmekabler for å varme opp boligen vår. Bruker du panelovner, er det lurt å ha varmestyring eller termostat på dem slik at det er enkelt å regulere temperaturen. 

Har du automatisk varmestyring, slipper du å huske å justere temperaturen selv. Da kan du enkelt tilpasse varmen etter døgnrytmen. Du kan for eksempel senke varmen når dere er på jobb og skole og når dere sover, og så ha komforttemperatur resten av døgnet. 

Kjøper du såkalt smarte panelovner, kan du styre temperaturen med en app på telefonen. 

Varmekablene kan du med fordel skru ned på sommeren uten at det går ut over komforten din. Husk også å skru ned varmen på nettene eller når du reiser bort på helgetur eller ferie - det er en enkel måte å spare strøm på! 

Har du rom som ikke brukes så ofte, for eksempel kjellerstua eller gjesterommet, bør du senke temperaturen på disse rommene. Alternativet er at du ganske enkelt stenger dørene så du ikke bruker strøm på å varme opp dem. 

Blir det for varmt eller for dårlig luft inne, anbefaler vi sjokklufting, altså at du åpner vinduer og dører på vidt gap i noen minutter og så stenger dem helt igjen. Lar du vinduet stå på gløtt for å kompensere for den dårlige lufta, kjøler du ned gulv, vegger og tak og må bruke mer strøm på å få det varmt igjen. 

Belysning 

lampe.jpg

Rundt 10 % av strømregningen går til belysning. Det er en utgift det er enkelt å redusere! 

Det aller enkleste er selvfølgelig å slå av lyset i rom du ikke er i. Installerer du bevegelsessensorer på lampene, trenger du ikke engang å huske å trykke på lysbryteren - da slår lyset seg av og på automatisk. 

Bevegelsessensorer er også kjekt å ha på utelampene dine. Velger du lyssensor i stedet, slår utelampene seg av og på i takt med det naturlige lyset.

De fleste av oss har allerede gått ovet til LED-pærer, og det er smart! LED-pærene har hele 50 000 timers levetid, og det betyr at pærene varer i ca 17 år hvis du lar dem stå på i 8 timer hver dag. 

Bytter du til dimmepærer, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen akkurat slik du vil.

Fyll opp!

vaskemaskin.jpg

Vent til vaskemaskina, oppvaskmaskina og tørketrommelen er full før du setter dem på! En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en full maskin! 

Les bruksanvisningen på maskinen din for å se hvilket program som bruker minst strøm. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? 

Skal du kjøpe nye hvitevarer fordi de gamle er gåen? Husk å sjekk at det nye er merket med A - de er mest energieffektive!

Vit hvor mye strøm du bruker

Minside.png

 

Stromforbruk.png

 

Spotpris.png

 

Mens du likevel sitter i sofaen og surfer på mobilen på kveldene, kan du sjekke innom NTE-appen. Der får du alt du trenger for å bli mer bevisst på hvor mye strøm du bruker, og når du bruker det. I appen får du oversikt over strømforbruket ditt per time, dag, uke og måned - og da skjønner du kanskje hva som påvirker sluttsummen på regningen din! 
 

Her kan du laste ned NTE-appen.