Mer enn en kafé

Café Hjerterknekten er mer enn en kafé. Bare spør de over 70 ungdommene som har fått arbeidstrening eller tatt fagbrev her, eller de mange gjestene som ser på kafeen som sitt andre hjem.

– Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert, tenkte Elin Synnøve Teistklub da hun ble spurt om å bli daglig leder for Café Hjerterknekten på Steinkjer tilbake i 2014. 

Elin Teistklub

Mandagen uka etter startet hun i jobben, og siden har hun ikke sett seg tilbake. Erfaringen som regnskapsfører kommer godt med i jobben. Den åpne armkroken, de gode klemmene og den oppriktige omsorgen for ungdommene som jobber her, er minst like viktig. 

– Alle kan trå feil i livet, og alle fortjener en ny sjanse, mener Elin. – Mange av ungdommene som kommer hit, har droppet ut fra videregående skole og har minus på selvtillitskontoen. Den mestringen de opplever når de kommer hit, er livsviktig.

Fra prosjekt til drift 

Hjerterknekten ble startet som et 2-årig prosjekt. Etter 7 års drift har kafeen vist at den har livets rett - og vel så det. Tallenes tale er klar: 

  • 70 personer har vært på arbeidstrening. Av dem har 19 kommet seg videre ut i jobb. 

  • Hjerterknekten har hatt 6 lærlinger og 3 lærekandidater, som alle har tatt fagbrev i salg og service. 

– Alle byer burde ha et sted som Hjerterknekten, mener Elin.

Det er Trude Merethe Ofstad helt enig i. Før hun begynte som kjøkkentegner, var hun kollega med Elin på Hjerterknekten i nesten to år. Etter at mannen hennes døde av en hjernesvulst i januar i år, har hun tilbragt mye tid på Hjerterknekten - både med og uten forkle på. 

– Her på Hjerterknekten er det både rom for å være seg selv og for å finne seg selv - og til å rote seg bort, smiler Trude Merethe Ofstad. – Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å ha en dårlig dag på. De som jobber her, er rause med både klemmer og gode ord. 

Kommer alltid tilbake

Service

Trude er ikke den eneste som kommer tilbake til Hjerterknekten. Mange av de som har hatt arbeidstrening her, er støtt og stadig innom for å ta en kopp kaffe og slå av en prat. Blir det for travelt i kafeen, går de ikke av veien for å rydde et par bord eller steppe inn bak kassa.

Og travelt, det er det ofte. Mange av gjestene kommer innom hver eneste dag; noen har til og med reservert et fast bord. Barnefamilier kommer innom for å spise byens beste boller, gamle venner møtes til en kopp kaffe og studentene stikker innom for en billig lunsj. På Hjerterknekten møter du alltid noen du kjenner. 

– Vi er et viktig holdepunkt for mange, sier Elin, – både for tidligere ansatte og for gjester. 

kaffe

I sommer, da Elin hadde ferie, var det en av de tidligere ansatte som steppet inn som daglig leder. 

– Tidligere har jeg blitt ringt opp både sent og tidlig i ferien min, men i år kjente jeg at jeg trengte å ta ordentlig fri, forteller hun. – Jeg var ikke i tvil om at Kine kom til å klare jobben - og det gjorde hun, med glans! 

Snedige løsninger

kaffe på vent

Etter at kafeen hev seg på Toogoodtogo-løsningen, en app hvor butikker og spisesteder kan selger forundringsposer med mat de har igjen på slutten av dagen i stedet for å kaste maten, har enda flere fått øynene opp for Hjerterknekten. 

– Vi var faktisk først i Steinkjer til å bli med på det, forteller Elin. – Opprinnelig var det et ønske fra studentene, men det er ikke bare studenter som benytter seg av det. I starten kom det folk helt fra Namsos for å kjøpe med seg en pose! Det er et helt genialt konsept: Vi får aldri matsvinn, og folk får god mat til en billig penge. 

Last ned appen, du også!

bakst

Toogoodtogo er ikke den eneste snedige løsningen Hjerterknekten har tatt i bruk:

  • Kjøper du kaffen din i en grønn Skravlekopp, viser du de andre på kafeen at du gjerne vil snakke med noen mens du drikker den. Om du trenger noen å prate med eller er åpen for at folk setter seg ned ved bordet ditt, er helt uvesentlig.

  • Hva med å kjøpe med en kopp kaffe til en som kanskje ikke har råd til det? Med “kaffe på vent”-ordningen kan du betale for en ekstra kopp kaffe, og så tilbyr betjeningen i kafeen en kopp til en de ser trenger det.

  • Kjøp med deg en pose frosne boller! Med jevne mellomrom fryser Hjerterknekten ned de varene som verken blir solgt i kafeen eller via Toogoodtogo-appen. 

– Vi prøver å være et sted som passer for alle, uansett størrelsen på lommeboka, sier Elin. - Vi vet at vi betyr mye både for de som jobber her og de som kommer hit. Jeg kan ikke tenke meg en mer meningsfull jobb enn dette. 

Interiør Hjerterknekten

Heia Hjerterknekten! 

Vi i NTE heier på alle som elsker snedige løsninger - akkurat slik Hjerterknekten gjør. Håper du stikker innom dem! 

Hjerterknekten er et samarbeid mellom stiftelsen CRUX (ved CRUX Jarlegården) og NAV. Kafeen er både en arbeidstreningsarena for ungdom og et springbrett ut mot ordinært arbeidsliv. CRUX har ansvaret for driften, og arbeidsgiveransvaret. Gjensidigestiftelsen har også bidratt med etableringsstøtte av Café Hjerterknekten.

Foto: Renate Brønstad