Når design blir bærekraftig
Hva får du når en teknologiinteressert type og ei designbevisst dame skal bygge nytt hus? Bli med hjem til Torgeir og Nina Aune på Stjørdal og se svaret!

– Vi liker ting det egentlig ikke går an å få til, smiler ekteparet. – Det er ikke få håndverkere som har klødd seg i hodet når vi har sagt hvordan vi vil ha det.

Mindre, men mer moderne
Torgeir og Nina har drømt om å bygge hus siden de ble sammen. Mens barna bodde hjemme, var det 270 kvadratmeter store huset med tre etasjer praktisk - men dyrt.
– Strømregningene var skyhøye, forteller Nina, – og da vi begynte å planlegge det nye huset i 2017, var vi fast bestemt på at vi skulle betale mindre i strøm.
Som sagt, så gjort. Mens det nye huset ble møysommelig planlagt, brukte Torgeir og Nina mye tid på å surfe rundt på nett og finne de løsningene de ville ha for å gjøre huset både klimavennlig og energieffektivt.
– Vi var enige om at vi skulle ha den nyeste teknologien på alt når vi bygde, forteller Torgeir. – Her skal vi forhåpentligvis bo resten av livet, så vi tenkte både 10 og 20 år frem i tid da vi valgte hvordan det skulle bli.

Torgeir og Nina flyttet inn i det 140 kvadratmeter store huset uten verken dørstokker eller trapper, med alt på ett plan, i april 2019. Og akkurat som de hadde bestemt seg for, er huset spekket med løsninger som gjør strømregningen lavere:
solceller på taket både på huset og garasjen
ekstra isolasjon
LED-lys
vannbåren varme
smart varmestyring
Huset er også klargjort for luft-til-vann-varmepumpe, men det har paret bestemt seg for at de ikke skal kjøpe. Den ekstra isolasjonen og den vannbårne varmen er nok til at det er godt og varmt inne selv når snøen laver ned og vinden hyler rundt hushjørnene.
Lyst og varmt

At huset er noe helt utenom det vanlige, ser du allerede i det du parkerer i oppkjørselen ved siden av de to elbilene til paret. – Jeg er ferdig med å stå og male hus på sommeren, smiler Nina. – Derfor valgte vi vedlikeholdsfrie plater på hele huset.
Den svarte fasaden med de svarte solcellepanelene på taket brytes opp av store vindusflater og av skinnende røde bokstaver som forteller både hvor du har kommet og hvem som bor her. At rødfargen matcher logoen på Tesla-en, er neppe en tilfeldighet. – Vi fikk det akkurat som vi ville ha det, sier Nina, som alltid har vært glad i interiør. – Jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av hus. Det første drømmehuset tegnet jeg allerede som seksåring, og siden har jeg hatt et helt klart bilde på hvordan jeg ville ha det.


Drømmehuset i Husbylia har de tegnet helt selv, uten hjelp av arkitekt.
– Vi var så bombesikre på hvordan vi ville ha alt at vi ikke følte behov for hjelp, forteller Nina. – Vi brukte tegneprogrammet Roomsketcher til å lage plantegninger og interiørdesign, og deretter tegnet ungene opp huset i videospillet The Sims.
Et av de mest spennende interiørvalgene paret har tatt, er også ett av de valgene som er med og holder strømutgiftene nede. Samtidig som LED-stripene i taket fremhever både den ekstra takhøyden og formen på rommet, er de energieffektive. LED-pærer gir like mye lys som halogenpærer, men bruker bare en liten del av strømforbruket. De avgir heller ikke lys som gjør at bilder, maling og andre materialer ikke vil falme av lyset.
Også i flere andre rom i huset, for eksempel på badet, har paret valgt bort ordinære lamper til fordel for LED-belysning.


Produserer sin egen strøm
Både Torgeir og Nina var fast bestemte på at det nye huset skulle ha solceller, og utgiftene lå inne i budsjettet da de begynte byggingen. Så bestemte var de på at de skulle produsere sin egen strøm at de bygde huset slik at taket fikk en helling som er best mulig tilpasset solcellene.
Solcelleplatene på taket av huset og garasjen er også med og reduserer strømregningen betraktelig. I løpet av det første året produserte solcellene 20 000 kWh.
Sjekk ut hva solceller vil koste på ditt tak

– Solcellene produserer selvfølgelig mest på sommeren, når det er mest sol og lys, forteller Torgeir. – Da bruker vi stort sett strøm vi har produsert selv.
Strømproduksjonen går tregere i de mørke vintermånedene, så fra november til mars kjøper paret strøm av NTE.
– Strømutgiftene nå og i det gamle huset vårt er som dag og natt, sier Torgeir. –Siden vi selger overskuddsstrømmen til strømnettet i sommermånedene, blir også nettleia redusert.
Selv om paret allerede har redusert strømregningen betraktelig, er de fortsatt like opptatt av når de bruker strøm, og hvor mye de bruker.
– Vi følger med på både strømproduksjonen og strømforbruket vårt, og prøver å bruke strøm når vi solcellene produserer som best, forteller de. – Hvis samfunnet skal klare å bli mer bærekraftig, må noen være foregangspersoner og gå foran. Dette er vårt bidrag.
Les om andre gode tips for miljøet her

