Ny nettleiemodell 1. juli

1. juli begynner nettselskapene å beregne nettleien din på en annen måte. Det gir deg litt større mulighet til å påvirke sluttsummen på strømregninga di.

Strømmast i solnedgang

Nettleie er det du betaler for å få levert strøm til boligen din. Den kommer i tillegg til selve strømforbruket og de offentlige avgiftene. Det er nettselskapet ditt som har ansvaret for nettleia. I Trøndelag er det Tensio som er nettselskap. Bor du utenfor Trøndelag og er usikker på hvilket nettselskap du har, kan du se på den siste fakturaen din. 

Enkelt forklart er den nye nettleiemodellen konstruert slik at du må betale mer i nettleie hvis du bruker mye strøm på én gang, for eksempel hvis du bruker vaskemaskina og tørketrommelen samtidig som du lager middag og lader elbilen.

Klarer du derimot å spre strømforbruket ditt utover både dagen og uka, vil du betale mindre i nettleie. 

De tre timene med høyest forbruk

Én del av nettleia; det såkalte kapasitetsleddet, regnes ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Tensio og de fleste andre nettselskapene tar utgangspunkt i de tre timene på tre ulike dager hvor strømforbruket ditt er høyest. Snittet av disse tre timene plasserer deg i en trappetrinnsmodell som bestemmer hvor mye du skal betale. 

Du kan se forbrukstoppene i Mitt NTE-appen. Har du ikke appen ennå, kan du laste den ned her.

Andre priser på natta

Den andre delen av nettleia; det såkalte energileddet, henger sammen med strømforbruket ditt. Hvis du har Tensio, er nettleia billigere mellom kl 22 og 06. 

Har du elbil? 

Har du elbil, er det spesielt viktig at du setter deg inn i den nye nettleiemodellen. Tommelfingerregelen er at du bør lade elbilen sakte, og at du bør lade den nattestid; når du ellers ikke bruker mye strøm på noe annet. 

De aller fleste elbilene har mulighet for utsatt eller planlagt lading enten i bilen eller i appen du programmerer ladingen i. Her kan du også se hvordan du setter ned ladeffekten hvis du har Zaptec eller Easee-lader. 

Vil du vite mer? 

Har du spørsmål om den nye nettleiemodellen, anbefaler vi deg å se på nettsidene til nettselskapet ditt.