Nysgjerrighet ga uttelling

​- Det lønner seg å være nysgjerrig, smiler Pål Kummeneje. Det var nemlig ren og skjær nysgjerrighet som gjorde at han fikk montert solceller på carporten hjemme på Lade.

Bilde av Pål Kummeneje

For Pål lurte på om solceller virkelig kan ha noe for seg - her oppe i Trondheim, så nært Nordpolen? Her hvor det oppleves som om vi har flere solfattige dager enn dager med strålende sol? 

Faktisk er det sånn at solceller er mer effektive ved lave temperaturer. Maksimal effekt av solcellene får du ved minus 5 grader - og dager med slike temperaturer har jo vi i Trøndelag mange nok av! 

Jeg har blitt overrasket over hvor mye strøm vi produserer enkelte dager, jeg, sier Pål.

- I vintermånedene var det nok ikke noe særlig produksjon, men i sommer var det flere gode perioder. Enkelte dager produserte vi mer strøm enn vi brukte selv og solgte strøm tilbake til nettet!

Oversikten over hvor mye strøm som er produsert i løpet av dagen, er Pål inne på minst én gang om dagen. - Det er artig å se hvor mye vi har klart å produsere på en dag, sier Pål. 

Solceller er en langsiktig investering, og penger sto ikke høyt oppe på lista over grunner til at Pål installerte det. 

- Vi er klar over at solceller ikke er noe som lønner seg på kort sikt, men det blir spennende å se fremover; når både kapasiteten og teknologien til å hente ut enda mer av solvarmen blir bedre, forteller Pål. - Vi syns uansett dette er spennende, og vi er kjempefornøyde med solcelleanlegget vårt!

Tak med solceller over inngagsdøren og garasjen