Slik sparer du strøm på hytta

Stadig flere av oss tilbringer mye tid på hytta - og det betyr at strømutgiftene øker. Med enkle grep kan du bruke mindre strøm - uten at det går på bekostning av hyttekosen!
Rød hytte som reflekteres i vann

De siste ti årene har antall hytter gått opp med 10 %, og i dag er det 438 000 registrerte hytter og fritidsboliger i Norge. I takt med utviklingen i samfunnet for øvrig, er det stadig flere som har innlagt strøm og vann på hytta.

Det lønner seg alltid å ha et bevisst forhold til hva du bruker strøm til - også på hytta. Kanskje kan du bruke sommeren til å skifte ut gamle vinduer, tette listene rundt dørene eller etterisolere loftet?

Oppvarming

Utgifter til oppvarming står øverst på lista over hva vi bruker mye strøm på. Derfor er det både lurt og lønnsomt å tenke over hvordan du varmer opp hytta.

Person sitter foran en vedovn

Vedovn

Du kan spare mye strøm på å varme opp hytta med vedfyring. Bytter du ut den gamle vedovnen med en ny, rentbrennende ovn, vil du både få bedre inneklima og lavere strømregning. Moderne vedovner utnytter 80 % av varmen, mens de gamle kan ha så lav virkningsgrad som 50 %. Peiser utnytter bare 10-25 av varmen.

Panelovn

Nye panelovner bruker mindre strøm enn de gamle som står rundt i mange hytter. Mange av de nyere panelovnene kan du stille inn slik at de automatisk har lavere temperatur nattestid. Har du internettilkobling på hytta, kan du kjøpe panelovner hvor du kan styre temperaturen med en app på telefonen din. Da kan du ha litt lavere temperatur på hytta når du ikke er der, og heller skru opp temperaturen rett før du reiser dit.

Senk temperaturen

Det er også penger å spare på å senke temperaturen. For hver grad du senker innetemperaturen, reduserer du oppvarmingskostnadene med ca 5 %.

Etterisolering

Fyrer du for kråka? Mange hytter er dårlig isolert. Dårlig isolasjon, gamle vinduer og utette lister rundt vinduer og dører gjør at du bruker mer strøm enn nødvendig på å holde hytta varm. Er det kaldt på gulvet, trekk fra vinduene og istapper langs takrennene, er det fordi hytta slipper ut mye varme - og da lønner det seg å etterisolere.

Hytter på fjellet med masse snø

Bytt vinduer og dører

Blafrer stearinlysene på bordet? Gode tettelister rundt vinduer og dører reduserer trekk, men kanskje må du heller investere i nye? Vinduene kan stå for hele 40 % av varmetapet.  Har du 2-lagsvinduer fra 1980-tallet på hytta i dag, kan du halvere varmetapet hvis du bytter du til nye lavenergivinduer. Som en bonus får du også bedre inneklima med de nye vinduene.

Solceller 

Hytte på fjellet med solceller på taket

Solceller på hyttetak har vært et kjent syn på hyttetak landet over siden 1970-tallet. Enten du velger et solcelleanlegg som er stort nok til å produsere like mye strøm som du har hjemme, eller et mindre anlegg som gir deg strøm til å bruke et par elektriske apparater samtidig, er solceller en god løsning på hytter hvor du ellers ikke kan få innlagt strøm.

Slå av strømmen

Mange har eldre elektrisk utstyr på hytta enn hjemme. For å være på den sikre siden, anbefaler vi at du trekker ut alt av utstyr som ikke trenger å være tilkoblet strøm når du drar fra hytta. Det sparer strøm, reduserer faren for brann og reduserer risikoen for skader etter overspenning som følge av lynnedslag.

Finn ut når du bruker mest strøm 

Bilde av en graf over strømforbruk på mobil

Har du begynt å bruke NTE-appen ennå? Med den kan du følge med på strømprisene og på strømforbruket ditt - time for time - både hjemme og på hytta. Kanskje er det noe som bruker strøm når du ikke er på hytta som du kan kutte ut? 

Appen kan du laste ned både på Google Playog på App Store.

Har du riktig strømavtale? 

Noen bruker hytta hele året, mens andre bare bruker den i kortere perioder. Er du sikker på at du har den strømavtalen som passer best på hytta?

Med strømkalkulatoren vår kan du se hvilken strømavtale som passer aller best for deg!

Motta push-varsler fra NTE

Få varsler i nettleseren med siste nytt og oppdateringer fra NTE

Ved aktivering gir jeg mitt samtykke til å motta push-varsler i nettleseren med siste nytt og oppdateringer fra NTE basert på mine kundedata. Se vår personvernerklæring.