Solstråler blir elektrisitet

Solcellepanel på hytta har lenge vært et vanlig syn i fjellheimen. Nå får stadig flere øynene opp for at solceller også kan monteres på husene sine.

Hus med solceller på taket

Solceller brukes til å produsere elektrisitet fra solen. Det er selve lyset som aktiviserer solcellen og ikke solstrålene, så derfor produserer solcellen elektrisitet selv om det er overskyet. Solenergi er altså både gratis og fornybar, og det er rikelig av den.   - De lange, lyse sommerdagene kombinert med de lave temperaturene vi har vinterstid, gjør forholdene for solceller gode i Trøndelag. Solenergi kan etter hvert bli en av de viktigste energikildene våre, sier Erik Hatling, forretningsutvikler i NTE.

Solcellepaneler yter nemlig bedre ved lave temperaturer. Solrike Spania har bygd ut solenergi, men det er Tyskland som er verdensledende. Der hadde de på begynnelsen av 2000-tallet en storstilt satsing på solceller, med godt resultat.

Solceller dekker i dag én prosent av verdens strømbehov. Det tilsvarer fem ganger så mye strøm som den vannkraften som blir produsert i Norge. Solceller produserer 200 ganger mer strøm i år enn de gjorde i år 2000 - og andelen øker for hvert år. Samtidig synker produksjonskostnadene på solcellepanelene.

Solceller blir stadig billigere og mer effektive, og i noen land er de i ferd med å utkonkurrere elektrisitet fra for eksempel kull og gass, forteller Hatling.

Solenergi vokster raskest i verden, men er foreløpig ikke så mye brukt i Norge. Kanskje tror du at vi uansett har så ren strøm i Norge at vi ikke trenger det? Eller at klimaet i Norge ikke er optimalt for solceller? Her tar vi livet av noen av mytene rundt solenergi! 

  1. Siden det er så lite sol i Norge, er det ikke noe vits med solceller

  2. Vi har ren strøm i Norge fra før, så derfor trenger vi ikke solenergi

  3. Solceller er for dyrt

  4. Solceller er stygge

  5. Produksjonen av solceller belaster miljøet mer enn det sparer miljøet

Solceller er en av de reneste og mest pålitelige fornybare energikildene vi har i dag. Solenergien er både gratis og fornybar, og det er rikelig av den. Har du lyst til å produsere fornybar strøm - enten du er miljøbevisst eller interessert i ny teknologi - ta kontakt med oss i NTE!