Trenger jeg elektriker til dette?

Selv om du syns du er medaljekandidat i NM for hobbyelektrikere, bør du ringe en skikkelig elektriker for å få gjort større oppgaver hjemme eller på hytta. Det er nemlig ikke så mye du har lov til å gjøre selv.

Mann forsøker å reparere en stikkontakt

Dette kan du gjøre selv

  • skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser

  • montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel

  • koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording

  • koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til med og 16 A, med og uten jording

  • koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere

  • koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Alt som ikke står på denne lista, må du overlate til fagfolk.

Ikke rør varmekablene!

Å legge varmekabler er i utgangspunktet ganske enkelt, men det er en dårlig idé å gjøre det selv. Elektrikere har nemlig ikke lov til å koble varmekabler som er lagt av ufaglærte til det elektriske anlegget i huset ditt. Overlat legging, montering og oppkobling av varmekabler til fagfolk - så vet du at alt blir riktig.

Kan jeg ringe en venn?

Elektrikker sjekker strømmen på en stikkontakt

Det er fristende å ringe en elektriker-venn for å få hjelp med elektrisk arbeid mot en neve dollar eller et par flasker vin, men det er ikke spesielt lurt (verken for deg eller elektriker-vennen din). Jobben må nemlig gjøres og dokumenteres i en samsvarserklæring av en registrert el-virksomhet. Samsvarserklæringen gir deg fem års garanti både på arbeidet og på utstyret som er installert. I tillegg er det viktig dokumentasjon overfor forsikringsselskapet ditt, og viktig å ha dersom du skal selge boligen din.

Hvis uhellet er ute

Hvis det blir skade eller brann i noe du har installert selv, risikerer du å ikke få igjen noe på forsikringen. Og det er jo bare dumt - særlig når løsningen er så enkel!

Løsning: Bestill en gratis videobefaring

På denne siden kan du booke en videobefaring med en av elektrikerne våre.

Når du har bestilt, tar vi kontakt med deg for å finne et tidspunkt som passer. Så får du tilsendt en lenke på e-post. Når du åpner lenken, kommer du til et videomøte hvor du får snakke med en elektriker, og så kan du bruke telefonen til å vise oss det du trenger hjelp med. Enkelt, trygt og selvfølgelig helt gratis