Åtte gode strømsparetips

Har du et høyt strømforbruk? Med enkle tiltak kan du redusere strømforbruket i boligen din – det sparer både penger og miljø.

Dusje i fem minutter koster 2 kr

I Norge bruker vi mest strøm på oppvarming og varmtvann. For mange utgjør det tre fjerdedeler av strømforbruket. Resten brukes på belysning, kjøl/frys, underholdning, matlaging, vasking og klær, kopper og kar, og klestørking.

Vi har samlet åtte gode strømsparetips, som kan utgjøre en vesentlig forskjell på strømforbruket

1. Senk innetemperaturen og bruk varmestyring

Siden oppvarming er den desidert største forbrukskilden i Norge, kan det fort lønne seg innføre tiltak rettet mot oppvarmingen. Senker du inntemperaturen med én eller to grader, kan det utgjøre forskjell på strømregningen.

Det blir også mer og mer vanlig å investere i styringssystemer, som kan brukes til varmestyring. Trenger boligen å være like varm på natta, eller når hele familien er borte på dagtid?

2. Bruk dusjen i stedet for badekaret

Varmtvann er den nest største forbruksdriveren. Fyller du ofte opp badekaret? Da kan det lønne seg å bytte badekaret med dusj noen dager. Er dere mange i familien vil det også utgjøre en forskjell å ikke dusje så lenge, og innføre sparedusj.

3. Etterisolering og nye vinduer

For eldre hus anbefaler Enova å vurdere energitiltak som etterisolering og bytting til lavenergivindu. Dårlig isolasjon, gamle vinduer og utette lister rundt vindu og dører gjør at boligen må bruke mye strøm på å holde det varmt. Etterisolering og nye vinduer vil redusere varmetapet, og gi høyere temperaturer på overflater, slik at du slipper kaldras.

Se Enovas råd til eldre hus her

4. Luft kjapt og effektivt

Ikke la vinduet stå på gløtt, eller luft over tid. Da kjøler du ned gulv, vegger og tak, og dermed går strømforbruket opp for å få det varmt igjen. Vil du ha frisk inneluft uten å sløse med strømmen, så bør du lufte kjapt og effektivt.

5. Bytt til LED-pærer

LED-pærer er mest energieffektive. De er dyrere enn halogenpærer, men de varer til gjengjeld mye lengre. Produsentene lover en levetid på mellom 15 og 25 år, så du vil fort spare inn det det koster ekstra å kjøpe de.

6. Kjøp hvitevarer med A-merking

Elektriske apparater merkes med bokstaver fra A til G. Hvitevarer merket med A er de mest energieffektive. 

Sørg også for å holde frysere avtinet, og husk å rengjøre jevnlig på bakside av kjøleskap, fryseskap og frysebokser.

7. Skru av apparater i stedet for å bruke standby

En annen stor strømtyv er standby eller hvilemodus på elektriske apparater. Det er viktig å skru av alle apparater, ikke bare med fjernkontrollen, men med knappen på selve apparatet. Har du mulighet til å dra ut kontakten må du gjerne gjøre det også. Visste for eksempel du at en spillkonsoll kan dra mer strøm enn tre kjøleskap til sammen?

8. Kjøp varmepumpe - og husk varmepumpeservice!

Har du ikke varmepumpe kan det være et godt tiltak å kjøpe det – ikke minst for komforten. De fleste har imidlertid varmepumpe i huset sitt i dag. Da er det viktig å følge anbefalingene om å få en profesjonell varmepumpeservice hvert andre år, i tillegg til en månedlig rengjøring på egen hånd. Det er viktig for at varmepumpen skal opprettholde effektiviteten.

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.