Behagelig med varmepumpe

For å oppnå dagens krav til komfort i et 50-tallshus må det gjøres tiltak. Etterisolering og nye vinduer hjelper mye, og varmepumpe gir en behagelig varme.

Dame i hus med varmepumpe montert på veggen

— Vi bodde i hus fra 50-tallet også tidligere og der installerte vi luft- til luftvarmepumpe. Det utgjorde en stor forskjell og ga en veldig fin varme. Derfor velger vi varmepumpe igjen – det var vi aldri i tvil om, sier Camilla Svarte.

Hun og samboer Aslak Haugan bodde i et 50-tallshus i Trondheim, og visste derfor at det måtte gjøres mye for å oppnå moderne standard da de nylig kjøpte hus i Steinkjer. — Det opprinnelige huset her er fra 50-tallet, med et senere påbygg. Størrelsen på huset og beliggenheten var topp, så oppgradering av dette huset er vårt alternativ til å bygge nytt, forklarer de.

En god del av vinduene skal byttes, huset etterisoleres og det legges inn elektrisk gulvvarme. — Tilbygget har ikke kjeller, så der blir gulvvarmen ekstra viktig, sier Aslak.

Camilla innrømmer at hun i utgangspunktet ikke syntes varmepumper var noe særlig. Det var spesielt innedelen hun reagerte på. — Men, så oppdaget vi denne ZEN-modellen, som er ganske lekker. Heldigvis kunne vi velge denne modellen også her, smiler Camilla. Mitsubishi ZEN- varmepumpe har en meget tynn innedel, på bare 19,5 cm, og den er veldig stillegående.

Zens innedel finnes i sort, sølv og hvit. — Det var ikke så lett å bestemme seg, men vi bestemte oss til slutt for hvit, sier Camilla. 

Derfor valgte vi varmepumpe

Åge Sandvik er elektriker ved NTE Elektro og har installert mange varmepumper. — Arbeidet må gjøres nøyaktig og kjølemediet skal behandles med forsiktighet. Det kreves derfor spesiell opplæring for å kunne gjøre slike monteringer. Når folk investerer såpass mye i en slik pumpe, må arbeidet gjøres ordentlig, understreker han. Selv har han ikke tall på hvor mange varmepumper han har montert, men har holdt på med dette i ti år, så noen tusen pumper er det nok blitt.

Elektrikker med verktøykasse

Camilla trekker fram flere forhold som gjør at varmepumpe var selvskreven i det «nye» huset. — Den gir god varme. Termostaten sørger for at temperaturen blir som vi ønsker det, og holder temperaturen stabil. Vifta sirkulerer varmen slik at det blir jevn temperatur i et stort areal, ikke bare akkurat rundt ovnen, sier hun.

— Sirkulasjonen gjør også at klær tørker på et blunk når det er aktuelt, sier hun.

Hun trekker også fram at pumpen er nyttig hele året. — I hus som dette, hvor soverommene ligger i andre etasje og har skråtak, blir det svært varmt om sommeren. Da kan varmepumpen reverseres, slik at den fungerer som luftkjøler, smiler hun.

Samboerparet har ikke regnet på hvilken energibesparelse de vil oppnå med varmepumpen. Ettersom pumpen avgir mer varme enn direkte bruk av strøm vil gjøre, er det en besparelse, men det er ikke så viktig hvor mange år det tar før pumpen er nedbetalt. — Vi velger denne løsningen først og fremst på grunn av komforten, understreker de.

Omfattende oppgradering og oppussing til tross – huset ble kjøpt i oktober, og paret flyttet inn til jul. — Huset er ikke helt ferdig, men vi er glade for å kunne flytte inn, sier Camilla. Huset er nå godt rustet for å takle vinterværet.

Ulike typer varmepumper

De ulike typene varmepumpe får navn etter hvor de henter varmen fra – og hvordan varmen distribueres.

Elektrikker monterer en varmepumpe

Luft- til luft-varmepumper henter varmen fra uteluften, og distribuerer varmen som en vifteovn inne. Dette er den mest utbredte varmepumpetype som enkelt kan installeres i både nye og eksisterende boliger.

Luft- til vann-varmepumper henter varmen fra uteluften, men distribuerer varmen gjennom vannbårne systemer, enten gulvvarme eller radiatorer. Dette krever investering i vannbårent varmesystem, og installeres ved nybygg eller omfattende rehabilitering.

Vann- til vann-varmepumper henter varmen fra vann (fra sjø eller berg) og avgir varmen til vannbårne systemer. Dette krever boring ned til vann, eller utlegging av kollektor i vann, og gjøres derfor oftest for bygg med stort varmebehov, eller hvor det er vannbåren gulvvarme eller radiatorer fra før. Kan også erstatte oljefyr eller andre fyrkjeler. Du kan motta Enova-tilskudd for å montere slike varmepumper.

En varmepumpe omdanner elektrisk energi til varme, etter samme prinsipp som kjøleskap fungerer. Fordi elektrisk energi er mer «høyverdig» enn varme, får du mer varme ut av en varmepumpe enn direkte elektrisk oppvarming. Hvor mange kWh varme per kWh strøm pumper gir, varier fra modell til modell.

Dette bør du sjekke

Varmefaktor – hvor mange kWh varme per kWh strøm. Utetemperatur – varmepumper brukes i mange land, og ikke alle er utviklet for nordiske forhold. Sjekk hvilken utetemperatur pumpen er mest effektiv på, og hvor mange minusgrader det er utviklet for. Jo større varmeeffekt pumpen har, jo mer strøm kan du spare.

Installatørens kvalifikasjoner Full effekt av varmepumpen krever at monteringen skjer på korrekt måte. Kjølemediet skal behandles med varsomhet, og den elektriske montasjen krever fagopplæring.

Plassering. Tenk gjennom hvor innedelen plasseres, slik at pumpen varmer opp det arealet du trenger.

Støy. Det er forskjell på støynivå mellom modellene. Dette gjelder både for innedel og utedel.

En utedel – to innedeler. Noen modeller kan bruke én utedel til to innedeler, noe som er svært praktisk når huset har flere etasjer.

Varmepumpe montert på vegg