Dekorbelysning overtar utendørs

Nå er det ikke nok med ett stort utelys som viser vei til ytterdøra. Utelys brukes som dekorbelysning for å markere fasaden, og for å belyse uterommene rundt bygget.

Led lys på en plen

Utviklingen av utelys følger samme mønster som innendørs belysning, bare mange ti-år etter. Da elektrisiteten kom, var det vanlig med noen få store lyspunkter inne. Ett lys kunne lys opp det meste av stua eller kjøkkenet. Ganske raskt kom det flere typer lamper og lyskilder til innendørs bruk, men ute holdt det ene, store lyset stand lenge. 

Moderne utelys gir ofte mindre generell belysning, men retter mer av lyset inn mot fasaden på huset. Dette gir en sterk markering av punktene som lyses opp, men bare indirekte belysning for øvrig. Mange velger å ha utelys rundt hele huset, ikke bare rundt inngangspartiet. Slik moderne belysning benyttes på så vel nye funkishus, som på gamle sveitserhus.

Inngangsparti

Dersom det er behov for å belyse innkjørsel og inngangspartier, finnes det en rekke lysstolper som gir god belysning. Utformingsmessig varierer lysstolpene fra kopier av gamle glasslykter til mer moderne utforming. Andre velger å bygge inn lys i murer og belegningsstein. 

Når de brukes der snøen legger seg, blir lysene som små snølykter, og blir et hyggelig blikkfang.

— Interessen for belysning i mur- og steinprodukter har økt sterkt det siste året. Det gir en belysning som leder godt inn mot inngangspartiet. Når de brukes der snøen legger seg, blir lysene som små snølykter, og blir et hyggelig blikkfang, sier Jone Espeland i Multiblokk AS. 

Noen ønsker å spotbelyse enkeltgjenstander, trær eller blomsterbed, slik at de blir flotte blikkfang. — Der noen tidligere valgte å flombelyse et spesielt fint tre, ser vi nå at flere ønsker å markere med koselige, og langt mer diskret lys, sier Espeland videre.

Uterommene belyses

I takt med at verandaer og terrasser innredes som stuer, med sofagrupper, tepper, puter, pyntegjenstander – og lamper, omtales disse mer og mer som «uterom». Jo lengre sør i landet vi kommer, jo mørkere er sommerkveldene, og behovet for belysning av uterommene er større. 

Verander og terasser innredes som stuer, og blir såkalte uterom.

Espeland mener belysningstrenden ute skyldes både et større ønske om å skape en helhet, både innendørs og utendørs, kombinert med mange nye, gode produkter på markedet. LED-lys og 12 volts systemer gjør det enklere å installere og vedlikeholde, understreker han.

Mer utendørs belysning kan kreve flere uttak, og det er svært viktig å bruke produkter som er spesielt tilpasset utendørs bruk. I tillegg til rådgivning og montering av belysning kan våre elektrikere hjelper deg med å vurdere behovet for flere kurser og uttak.