Det skal ikke mye til for å bruke mindre strøm

Nå er den her; den kalde, fine tida! Da er det lurt å tenke på hvordan du kan bruke mindre strøm! For, i år som i fjor og året før der igjen, er det sånn at strømforbruket øker når temperaturene synker. Her kommer våre topp 5 tips til lavere strømregning!

Dusjhode med rennende vann

I følge Enova går så mye som 55% av strømmen vi bruker, til oppvarming. 20% går til oppvarming av varmtvann, belysning utgjør rundt 10%, mens de resterende 15% går til apparater som alltid står på (som kjøleskap) eller som blir brukt daglig (for eksempel komfyren).

Bytt oppvarmingskilde

Siden vi bruker så mye strøm på oppvarming, er det både lurt og lønnsomt å ha et forhold til hvordan du varmer opp boligen din. Varmer du opp hjemmet ditt med panelovner, anbefaler vi å bruke en termostatstyrt ovn som slår seg av når temperaturen blir høy nok, eller å bruke en timer til ovnene.

Varmepumper er en effektiv varmekilde. Den vanligste typen varmepumpe i Norge, er luft-til-luft-varmepumpen som henter varme fra luften ute og blåser den inn i boligen din. Moderne varmepumper kan hente varme fra uteluften helt ned til -25 °C. Husk å ta godt vare på varmepumpen din! 

Senk innetemperaturen

Du trenger ikke ha det like varmt hele døgnet! Senker du innetemperaturen på natta, eller når dere ikke er hjemme, kan det få utslag på strømregningen din. Det kan også lønne seg å senke temperaturen i rom som ikke blir brukt, eller ganske enkelt stenge dørene til rom som ikke blir brukt så du ikke bruker strøm til oppvarming.

Reduserer du i tillegg komforttemperaturen, er tommelfingerregelen at du reduserer energibruket med ca 5 % for hver grad. En ekstra bonus er at du kan ta på deg de myke ullsokkene og den gode genseren når du kommer hjem!

Vedovn med flammer

Bruk mindre varmtvann

Klart det er deilig å dusje - men må du dusje så lenge og i så varmt vann? Hvis du klarer å redusere på dusjingen, og i tillegg bytter til sparedusj og monterer sparedyser på vannkranene, blir det penger i kassa i stedet for penger i vasken! 

Et annet koselig sparetips kan jo være å ta ned varmtvannsforbruket ved og dusje sammen ;-)  

Fyll opp før du slår på!

Dette tipset er like banalt som det er enkelt: Fyll både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før du setter på den! En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye energi som en proppfull maskin! Vi anbefaler også å skylle av tallerkener og glass før du setter dem inn i oppvaskmaskina. Vasker du på 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruker du faktisk 10-20 % mindre strøm per vask!

Person starter en vaskemaskin

Skru ned og slå av!

Slå av lyset i rom du ikke er i! Trenger du hjelp til å huske det, kan du montere bevegelsessensor på lampene dine, så slår de seg av når det ikke er noen i rommet.

Bytter du til dimmebrytere, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen slik du vil.

Har du riktig strømavtale?

Mange av oss fortsetter med den samme strømavtalen selv om vi flytter fra leilighet til hus, eller når vi blir flere eller færre i familien. Vi anbefaler deg å velge strømavtale ut fra hvor stort strømforbruk du har, og ut fra om du foretrekker en pris som følger markedet eller en som er forutsigbar. Noen er mest opptatt av at prisen er så lav som mulig over tid, mens andre er villige til å betale litt ekstra for forutsigbarhet.

Uansett hva som er viktigst for deg, har vi strømavtaler som er tilpasset ditt behov.

Se hvilke strømavtaler vi anbefaler deg her>>

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.