Elektrikerens beste oppussingstips

Skal du pusse opp? Se hva elektrikerne anbefaler deg å tenke på før du gyver løs med malekosten!

Oppussing med ny strøk av maling på vegg

Det er utrolig hva du kan få gjort med noen liter maling! Nye farger på veggene eller et nytt malingsstrøk på lister og karmer er alt som skal til for å få huset til å føles helt nytt ut. Bruker du litt tid på å tenke gjennom hva de nye fargene vil gjøre med lyset i huset, lover vi deg at resultatet kommer til å bli enda bedre.

Farger oppleves forskjellig i forskjellig lys. En matt vegg reflekterer lyset dårligere enn en vegg med mer glans. En lys farge på veggen er mer påvirkelig enn en mørkere farge. Setter du et rødaktig lys mot en grønn vegg, for eksempel, vil veggen kunne se svart ut. For å være på den sikre siden, er det lurt å tenke gjennom om dere skal bytte lamper eller installere spotter i taket før dere kjøper all malingen dere trenger.

Riktig belysning

Ikke undervurder betydningen av riktig lys! Før du kjøper lyskilder, er det viktig å tenke på hva du trenger lys til i det daglige, hva rommet brukes til og hvilken stemning du vil ha i rommet. Det er for eksempel stor forskjell på hvordan du lyssetter et soverom og en stue.

For å få et best mulig resultat av oppussingen, er det viktig at lyset i rommet spiller på lag med både interiør og farger.

Junistar Lux Square

Hvilket lys trenger du i rommet? 

Flere rom i huset trenger en blanding av allmennbelysning, arbeidslys og interiørlys. Allmennbelysningen er vanligvis en lampe i taket, takspotter eller lysskinner. Arbeidslyset er ofte lys som skal gi godt lys til for eksempel matlaging eller lesing. Interiørlys, for eksempel pendellamper over et spisebord eller takspotter som fremhever kunst eller planter, er med og gir stemning til rommet. 

Takspotter er et kapittel for seg selv. Siden pærene kan ha forskjellige vinkler, kan de brukes enten du vil lyse opp et maleri eller en hel vegg. Spottene, eller downlights som de også blir kalt, er supre på for eksempel kjøkkenet, hvor du trenger godt arbeidslys. Har du spotter på stua, anbefaler vi å velge spotter du kan dimme slik at du kan tilpasse lysmengden. Du kan gjerne også supplere spottene med en taklampe, bordlampe eller stålampe slik at du kan velge hva slags lys du vil ha på. 

TIPS: LED-belysning egner seg veldig godt til å lyse opp store rom hvor det trengs godt lys, mens glødelamper har en «varmere» farge og kan egner seg godt som stemningslys.

Zip Tube Mini Skinne black envir2

På tide å kjøpe smart? 

Vil du spandere på deg litt ekstra lys, kan kanskje integrerte lys i garderobeskapene eller nattlys med bevegelsessensor med dempet belysning som skrur seg på når noen må på do på natta være noe for deg. Såkalte smartlys med bevegelsessensor er stadig mer brukt. Er du av den typen som ofte glemmer å slå av lyset før du går hjemmefra, kan du få lys som slår seg av automatisk når ytterdøren låses. Praktisk, ikke sant?

Du trenger mer lys med årene 

Maler - mann og kvinne

Alderen din spiller faktisk også en rolle når du skal velge farger og lys. Etter hvert som vi blir eldre, trenger vi mer lys. Allerede som 40-åring trenger vi nesten dobbelt så mye lys som da vi var 20 år, og en 60-åring trenger fem ganger så mye lys som en på 20.

Bytt ut gamle stikkontakter og lysbrytere

Verken stikkontakter og lysbrytere tåler tidens tann bedre enn andre ting i huset. I tillegg har de en tendens til å gulne med årene (og det vises særlig godt hvis dere har malt veggene!). 

Det fins utrolig mange fine lysbrytere og stikkontakter å velge mellom. Kanskje passer det bedre med svarte brytere enn de hvite du har nå? Eller hva med brytere i frostet glass, børstet stål, teak eller skifer? Uansett om du liker klassisk eller mer moderne stil, kan du få brytere, stikkontakter, dimmere og annet utstyr i farger og materialer som passer perfekt til fargene og interiøret hjemme hos deg. 

Svart stikkontakt på badet jpg fil

For å få et best mulig resultat, anbefaler vi deg å ta av stikkontakter, lysbrytere, vegghengte lamper og lignende før du begynner å male. Ikke bare slipper du den kjedelige jobben med å maskere rundt, men du får et mye finere resultat - og du slipper å ta hensyn til malingen når du en gang skal bytte ut lampene og lysbryterne med nye. 

Trenger du gode råd fra en elektriker?

Hei 👋 Gjerne chat med oss dersom du trenger hjelp.