En opplevelse for livet

Bare fem måneder etter åpning, har Ytterøy Forest Domes allerede blitt et yndet overnattingssted både for trøndere og mer langveisfarende gjester. Nå har eierne tatt enda et skritt i miljøvennlig retning og fått installert solceller til domen.

Ytterøy Forest Domes

Magisk. Unikt. Fantastisk. Det lille ekstra. Det mangler ikke på honnørord fra de som har tilbragt en natt i igloen hvor du ser rett opp på stjernehimmelen og hører suset fra furutrærne rett utenfor. 

Fra drøm til virkelighet

Utsikt mot Skarnsundbrua

Utsikt mot Skarnsundbrua

Utsikten fra domen

Utsikten fra domen

– Vi skulle ikke bare prøvd da? 

Ytterøy Forest Domes startet som en vill idé av brødrene Tor Martin og Ole Christian Norvik. De er vokst opp på gården Osa på idylliske Ytterøy i Trondheimsfjorden, men bor begge i Trondheim. 

Som sagt, så gjort. Med god hjelp fra pappa Olav, mamma Mari og venner og familie, begynte jobben med å klargjøre tomta ved turmålet Furutoppen. 

– Hadde vi visst hvor mye jobb det skulle bli, er det nok ikke sikkert vi hadde gått i gang, ler Tor Martin. 

Tor Martin Norvik

Tor Martin Norvik

Det å frakte byggematerialer opp til Furutoppen, viste seg raskt å bli en større - og tyngre - jobb enn det hadde sett for seg. Det å gå en tur på den vel én kilometer lange - men bratte - stien med tursekk med kakao og matpakke i, er noe veldig annet enn å få med seg alt du trenger til å fjerne trær og bygge platting. Så langt det lot seg gjøre, brukte de traktor og ATV, men til slutt innså de at de måtte leie inn et helikopter til å hjelpe dem med de største leveransene. 

14. desember, vel to måneder etter at arbeidet begynte, overnattet de første gjestene i den 23 kvadratmeter store domen. Siden har populariteten bare gått én veg - oppover. Helgene er fullbooket i mange måneder fremover, og stadig flere booker overnattinger også i ukedagene. 

Skilt som viser veien til Furutoppen
Dom med utsikt

Nysgjerrig på solceller? Ta en prat med oss!

Produserer sin egen strøm

De seks månedene siden domen åpnet, har værgudene servert både lave temperaturer, mye vind og knedyp snø - uten at det har gått ut over komforten til gjestene. Frem til nå har domen blitt varmet opp ved hjelp av en parafinovn, men nå har brødrene Norvik bestemt seg for å kvitte seg med parafinen til fordel for egenprodusert strøm. 

– Helt siden vi begynte planleggingen av domen, har vi vært bevisste på at vi ikke skal påvirke naturen her mer enn nødvendig, forteller Tor Martin. – Hadde vi fjernet domen i morgen, ville naturen tatt tilbake området i løpet av kort tid. 

Så langt som råd er, oppfyller domen kravene til såkalt økoturisme; hvor man skal etterstrebe en mest mulig bærekraftig drift. Det å erstatte parafinovnen med et solcelleanlegg, er et stort skritt i riktig retning. 

To personer bærer et stort batteri gjennom skogen

Hvert batteri veier 55 kg

Batteri monteres

Batteriene bæres under plattingen.

Solcelleanlegget som er montert opp på Furutoppen, er et såkalt off-grid anlegg; det vil si at det ikke er koblet til strømnettet. I stedet er det koblet sammen med batterier, som tar vare på all energien solcelleanlegget produserer. All strømmen som ikke blir brukt umiddelbart, blir altså lagret frem til det er behov for den. 

– Anlegget vi kobler opp her, er stort nok til at det ikke blir nødvendig å varme opp domen med noe annet enn strømmen fra solcelleanlegget så og si hele året, forteller Arne Ivar Sundseth, som er både salgssjef og montør i HVACS AS. – Med unntak av oktober, november og desember, kommer batteriene til solcelleanlegget til å være fulladet hver eneste ettermiddag når gjestene ankommer domen. 

Arne Ivar Sundseth

I løpet av tre timers arbeid en fredags formiddag, er anlegget oppe og står. Etter at anlegget er montert opp på en skrå stålramme, kobles de to solcellepanelene til inverteren som forvandler likestrømmen til vekselstrøm, slik at det kan brukes i en vanlig stikkontakt. Deretter kobler elektriker Håvard Fossli fra NTE inverteren til de to 55 kilo tunge batteriene.

Håvard fossli monterer batteri

Håvard Fossli, elektriker i NTE

– Det ser jo så enkelt ut, men vi hadde aldri klart det uten fagfolk, sier Tor Martin. – Det er mye tryggere at vi holder oss til det vi er gode til og lar elektrikeren og montørene gjøre jobben for oss. 

Vi hadde aldri klart det uten fagfolk. 

Elektrikere monterer stativ for solceller i skogen

Olav Norvik og Arne Ivar Sundseth bygger stativet solcellene skal monteres på

To personer bærer solcellepanel gjennom en skog

Far og sønn Norvik bærer ett av solcellepanelene

Elektrikere monterer solcellepanel i skogen

Det første solcellepanelet er oppe

Elektriker monterer solcellepanel i skogen

Arne Ivar Sundseth sørger for at solcellepanelene henger sammen.

Vil du vite mer om off-gridanlegg? Ta kontakt!

Bare begynnelsen

Strømmen fra solcellene skal brukes til å drifte en thermotech dieselvarmer, som skal varme opp domen på de kaldeste dagene. I tillegg skal det monteres en vedovn i domen. 

– Vi tror ikke vi kommer til å få bruk for den i særlig stor grad, men det er noe eget både ved lyden og lysskjæret fra en vedovn, sier Tor Martin. -– Det er med og senker skuldrene dine. 

Solcellepanel i skogen

Det er god stemning når solcellepanelene er montert opp.

Hensikten med Ytterøy Forest Domes er å gi deg et avbrekk fra hverdagen - midt i naturen. Gi deg tid til å gjøre ting du ellers ikke har tid til: Spille brettspill. Sitte rundt et bål og drikke kaffe. Våkne til fuglesang og tasse ut på plattingen med en kopp nykvernet kaffe for å se på den fantastiske utsikten. 

– Da jeg vokste opp på Ytterøy, tok jeg naturen for gitt, forteller Tor Martin. – Etter at jeg flyttet, skjønner jeg hvor unikt det er å vokse opp omgitt av fjellene, fjorden, skogen og den uendelige himmelen. 

Responsen hos gjestene på Ytterøy Forest Domes viser at det er mange som tenker som Tor Martin. Så mange at brødrene nå tør å tenke enda større. Nå vurderer de å utvide med flere domer. 

– Jeg tror vi har truffet en nerve hos folk, sier Tor Martin. – Den roen du får i naturen, får du ingen andre steder. Målet vårt er at domen vår ikke bare skal være et overnattingssted, men en opplevelse. 

Tor martin norvik

Utsikten fra domen er upåklagelig.

Det målet ser det ut til at Tor Martin og Ole Christian allerede har nådd. På samme måte som utsikten fra Furutoppen, er mulighetene for Ytterøy Forest Domes uendelig.

Snakk med oss om solcelleanlegg! 

Alle foto: Siv Hilde Meen

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.