Er sikringsskapet ditt sikkert?

Har du tenkt på at det elektriske anlegget hjemme hos deg rett og slett kan bli overbelastet? Her får du konkrete tips til hvordan du kan redusere mulighetene for brann.

Elektriker foran sikringsskap

Se for deg følgende scenario. Klokka er 1630, og familien kommer hjem fra skole, barnehage og arbeid. Pappa begynner med middagen. Han slår på komfyren og kjøkkenviften, setter på oppvaskmaskinen og slår på stereoanlegget for å få litt musikk til arbeidet. Mamma setter på en tørketrommel og en ny vask i vaskemaskina før hun tar frem støvsugeren. Eldstemann bruker PC'en til leksene, mens de to minste ungene spiller PlayStation og Nintendo Wii. Det begynner å bli kjølig ute, så varmepumpa går for fullt. 

Det er ikke bare strømnettet som blir utsatt for ekstrem belastning når strømforbruket går i været. Det elektriske anlegget hjemme kan også bli utsatt for påkjenninger det ikke er beregnet for. 

Det settes stadig nye strømrekorder i Norge. Vi bruker stadig flere elektroniske hjelpemidler i hverdagen. men ofte er de gamle elektriske anleggene og sikringsskapene dimensjonert feil i forhold til bruken av alle dippeduttene. 

— Vi anbefaler alle å bytte til automatsikringer. De gamle skrusikringene fører ofte til farlige feilstrømmer som kan føre til overslag med påfølgende brannfare, sier Morten Reitan Øksnes, koordinator hos NTE Elektro.  — Har du skrusikringer, anbefaler vi at du skrur til sikringene minst én gang i året. 

Kjenner du svidd lukt i sikringsskapet eller oppdager misfarging rundt en eller flere sikringer, er det på høy tid å få en faglig gjennomgang.

— Ta gjerne en sjekk i sikringsskapet og hovedsikringene på et tidspunkt når du vet strømforbruket er høyt, for eksempel på morgenen eller tidlig ettermiddag. Er lokk, deksler eller sikringer varme, så skal de undersøkes av fagfolk, sier Øksnes. 

Bytter du til automatsikringer, blir du kvitt en rekke faremomenter, men du kan oppleve at sikringene løser ut oftere. Dette er fordi automatsikringer er mer presise overfor overbelastninger og dermed er mye sikrere.

Det er ditt ansvar

​Feil i det elektriske anlegget står for hele 40 prosent av alle brannårsaker. Som huseier har du selv ansvar for at det elektriske anlegget er vedlikeholdt og oppdatert.

— Vi anbefaler en gjennomgang av det elektriske anlegget med omkring fem års mellomrom. Noen kurser belastes mer enn andre, og det dukker opp stadig nye behov for flere strømuttak, utendørskontakter og andre tilpassinger. Noen forskrifter endrer seg også, og selv om de ikke får tilbakevirkende kraft, kan det være lurt å følge opp, sier Øksnes.

Har du en avtale med en elektriker og jevnlig el-kontroll med utstedelse av dokumentasjon – kan du også oppleve at forsikringsselskapet er villige til å gi deg en sikkerhetsrabatt.

Hold sikringsskapet ryddig

Ved overslag, overbelastning og overspenninger kan branner starte i sikringsskapet. Bruk derfor ikke sikringsskapet til oppbevaring av papirer, emballasje og annet som er lett antennelig. Hold døra på sikringsskapet lukket for å hindre tilgang til oksygen, og flammespredning. Det er også mulig å montere en slukkeboks inne i sikringsskapet, som løser ut automatisk og kveler eventuelle branntilløp.

Det stilles stadig strengere krav til dokumentasjon av hvordan arbeid er utført, for eksempel i forbindelse med boligsalg. Du kan selv undersøke om et firma er godkjent for å utføre elektriske arbeider. Sjekk elektrikeren hos Elvirksomhetsregisteret, som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har opprettet.

NTE Elektro er jevnlig ute på elkontroll, og er en kvalifisert rådgiver for elsikkerhet og energieffektivisering. Vi har mange kompetente medarbeidere, som både er rådgivende og utførende part i å bidra til å sikre og vedlikeholde elektriske anlegg. Det er viktig for oss at også morgendagens forbruk skal være sikkert. 

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker veiledning i elsikkerhet, energieffektivisering eller oppgraderinger. NTE Elektro har montører i Steinkjer, Verdal, Levanger, Namdalen, Stjørdal og Trondheim.

Du kan også bestille elektriker direkte på nett gjennom tjenesten Min elektriker. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.