Fjutt finner strømtyvene dine!

Fjutt gir deg full oversikt over hvor mye strøm du bruker til enhver tid, og hva strømmen koster time for time. Men vet du hva som er de store strømtyvene hjemme hos deg? Her har du noen gode tips!

Fjutt i NTE-appen med hus i bakgrunnen

1. Det er to tidspunkt på døgnet som skiller seg ut!

De fleste av oss bruker mest strøm på morgenen og på ettermiddagen. Da er det vi er i full sving med oppvarming, dusjing, matlaging, klesvask og lading av elbil. Det er også sånn at strømprisen som regel er høyest akkurat da. Kanskje kan du gjøre om på noen av vanene dine, og heller flytte noe av strømforbruket til andre tidspunkt?

2. Noen strømtyver er større enn andre

Her ser du et typisk strømforbruk for en familie på fire som bor i en enebolig, har elbil og bruker elektrisk oppvarming.

Kakediagram som viser at over halvparten av strømforbruket går til oppvarming

Må du ha sydentemp inne?

Vi bruker aller mest strøm på oppvarming, spesielt i vinterhalvåret. Vi kan jo ikke slutte å varme opp huset, men kanskje er det verdt å gjøre noen grep i de periodene som strømprisen er høyest? Trenger du varmekabler i alle gulv? Hvor mange grader er det nødvendig å ha? Er huset dårlig isolert? Husk også at sjokklufting anbefales i stedet for å ha et vindu stående på gløtt.

FAKTA: Det er anbefalt å ha 20-22 grader i oppholdsrom, 18 grader i entré/gang, 15-17 grader på soverom og 22-24 grader på badet.

Bytt ut badekaret med dusjen – da kan du jo synge samtidig også!

Den nest største strømkilden er varmtvann. Man bør ikke slå av varmtvannstanken, men du kan jo for eksempel:

  1. Bytte ut badekar med dusj!

  2. Bytte ut dusj med sparedusj!

  3. Dusje i fem minutter i stedet for i ti minutter

  4. Eller heller ta et snøbad?

Det er jo koselig med dempet belysning!

Elektriske apparater og belysning drar også en del strøm. Husk at mange bekker små gjør en stor å (ref. norsktimen på ungdomsskolen). Fyll opp vaskemaskina, bruk ECO-modus i stedet for fullprogram, dropp tørketrommelen, slå av lyset når du forlater rommet, og bruk LED-pærer. Har man et bevisst forhold til dette vil det utgjøre litt både for regninga og miljøet. Og kanskje til og med for stemninga hjemme?

3. Du kan få økonomisk støtte til større tiltak!

Dersom du ønsker å gjøre større tiltak for at boligen din skal bruke mindre energi, så finnes det gode støtteordninger hos Enova. 

Se hva du kan få støtte til her.  

Les mer om Fjutt her!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.