Fikk gi 10 000 kroner til Kreftforeningen
– Om jeg ble redd? Ja, det er bare forbokstaven. Det var et sjokk å finne ut at jeg hadde fått kreft .
Jotunheimen er ikke lenger bare et fjellmassiv. I august åpner nemlig Jotunheimen e-sportsenter i Trondheim - det første rene gamingsenteret i Trøndelag.
Med en maskinpark rett fra fabrikklinja til Omen by HP (Hewlett Packard), Norges råeste fiberlinjer, 1100 ulike spilltitler og en målsetning om å være et sted for alle som er glad i gaming; ligger alt til rette for at Jotunheimen e-sportsenter skal bli en suksess.
– Vi skal tilby det beste i markedet, forteller Tommy Pedersen, som er styreleder for Jotunheimen.
Det har gått to år siden Tommy og flere e-sportentusiaster satte seg ned og bestemte seg for å gjøre noe for alle som driver med e-sport.
– Spilling er en stor del av hverdagen til mange barn, unge og voksne, sier Tommy. – Men der tradisjonelle idretter har sine arenaer; for eksempel fotballhaller, mangler e-sportutøvere en arena. Det gjør vi noe med nå.
Jotunheimen åpner ikke før i midten av august, men interessen for e-sportssenteret er allerede formidabel.
– Vi har tydeligvis truffet en nerve, smiler Tommy. – Ikke bare fikk vi mange søknader på stillingene vi lyste ut; men folk vil gå ned i lønn for å få jobb her. I tillegg er det mange som tilbyr seg å stille på dugnad så vi skal få stablet alt på beina til åpningen.
Målet er at Jotunheimen skal bli et sted hvor alle føler seg hjemme.
– Vi vet at det er mange som faller utenfor eller føler at de står på utsiden av samfunnet, sier Tommy. – Kongstanken bak Jotunheimen er ikke bare å tilby et sted for gaming. Vi vil også at Jotunheimen skal motvirke ensomhet og utenforskap. Alle som kommer hit - enten de kommer med venner eller alene - skal kunne være seg selv.
Jotunheimen satser også litt ekstra på jenter og jentegaming.
Den siste barn og medier-undersøkelsen fra Medietilsynet, som kom i oktober 2020, viser at 86 prosent av 9–18-åringene spiller - og tallet er økende. Dette gjelder spesielt for jentene.
– Vi vil at også jenter skal føle seg hjemme på Jotunheimen, så vi kommer blant annet til å arrangere turneringer i spill som mange jenter spiller, for eksempel strategispill som World of Warcraft, League of Legends og Valorant, forteller Tommy.
Jotunheimen er skreddersydd for gaming, arrangementer og turneringer. I tillegg til at gjestene kan spille selv, settes det opp streaminger av store e-sporteventer. Til sammen krever dette internettlinjer utenom det vanlige.
– Da Jotunheimen tok kontakt med oss for å høre om vi kunne hjelpe dem å få på plass en fiberlinje som kan håndtere alt dette, nølte vi ikke et sekund, forteller Odd-Eirik Grøttheim, som er konserndirektør for Telekom i NTE.
Nå har NTE lagt en kraftig fiberkabel til Kjøpmannsgata, og med den kan Jotunheimen tilby en internetthastighet på 10 gigabit per sekund (Gbps) til spillerne sine.
– Til sammenligning har de fleste kundene våre en hastighet på 500 megabit per sekund (Mbps), så nettet på Jotunheimen blir hele 20 ganger raskere enn det du har hjemme, forklarer Odd-Eirik.
For å gi spillerne en best mulig spillopplevelse, er det trukket en nettverkskabel til hver eneste av de 100 maskinene i Kjøpmannsgata.
– Det har gått med over 4,8 km kabel bare her inne i Jotunheimen, gliser Tommy. – Ingen skal kunne klage på hastigheten her i alle fall! Hadde vi ikke kunnet tilby denne kapasiteten og hastigheten, hadde det ikke blitt noe Jotunheimen.
Jotunheimen skal holde åpent hver dag fra kl 16, men er i samtaler med skolene i Trondheim om å tilby dem å leie lokalene i skoletiden. Dette er også ett av aspektene Odd-Eirik likte da han først snakket med Jotunheimen.
– De som vokser opp i dag, vil ha behov for helt andre ferdigheter når de skal ut i arbeidslivet, mener Odd-Eirik. – Vi tror Jotunheimen vil bli et arnested for de kloke IT-hodene i Trøndelag og Norge. Det er viktig å ha et sted hvor talentene kan få utvikle seg - og det tror vi Jotunheimen kommer til å lykkes med.