De første 26 000 kyllingene flytter inn i det nybygde fjøset på Skogn 24.juli, og får selskap av ytterligere 140 000 artsfrender i løpet av det neste året. 

Henrik leverer kyllinger til Norsk Kylling; som er de første i verden til å følge den internasjonale dyrevelferdsstandarden ECC. Det innebærer blant annet at alle fjøsene har energieffektiv LED-lys-teknologi som er spesielt tilpasset kyllingens behov. Det er også krav om at alle nye fjøs skal bygges med vinduer som lar dagslyset flomme inn, at kyllingene skal ha større plass å boltre seg på og at fjøsene skal ha elementer som plattformer, strøbad og høyballer som legger til rette for aktivitet - alt for at kyllingen skal få bedre helse og et aktivt liv. 

Morsom jobb

Smilende mannlig elektriker foran skap

Sigurd Winge Etter at det første spadetaket ble tatt i januar, har det gått slag i slag med byggingen av nyfjøset på 2000 kvadratmeter. Det elektriske arbeidet er det NTE som har fått. 

– Dette er en artig jobb, sjø, sier Sigurd Winge. 

Sammen med Lars Hovdal og elektrikerlærling Mads Gausen er det han som har ansvaret for at alt det elektriske i fjøset skal fungere - og det er ikke rent lite! Bare i gulvet i fjøset ligger det 5 kilometer rør! 

– Det er mange kabler som skal trekkes, mange følere og flere styringssystemer som skal fungere når kyllingene kommer, forteller Sigurd. – Ventilasjonsanlegget er også viktig i et fjøs, slik at alt fra luftfuktigheten og temperaturen til ammoniakknivået i lufta er riktig for dyrene. 

3 mannlige elektrikere foran pappesker med utstyr

Mads Gausen, Lars Hovdal og Sigurd Winge – Det blir et førsteklasses fjøs dette, mener Henrik, som med sine 22 år ser frem til et langt yrkesliv på gården. – Skal jeg først satse på en karriere som bonde, skal jeg satse skikkelig! 

I tillegg til nyfjøset til Henrik driver pappa Karl Håvard Brenne både kufjøs og et mindre kyllingfjøs på gården. Fjøsene nyter godt av både flisfyringsanlegg og varmegjenvinner som far og sønn Brenne har fått tilskudd fra Innovasjon Norge til å installere. 

Sin elektriker

To mannlige elektrikere foran en arbeidsbil med NTE-logo

Mads Gausen og Lars Hovdal Det er langt fra tilfeldig at det er akkurat Lars som er en av elektrikerne som jobber med nyfjøset. Han har nemlig vokst opp på nabogården, og har kjent Henrik siden de gikk i barnehagen sammen. Snart skal han også ta over hjemgården. 

– Kan du tenke deg noe mer praktisk enn å ha en elektriker som kan ta på seg skoa og løpe over åkeren hvis det skjer noe en lørdagskveld?, ler Henrik. – Vi er strålende fornøyde med dem alle tre. Ikke bare gjør de en ordentlig jobb, men NTE er konkurransedyktig på pris også.

Henrik ser frem til kyllingene er på plass og nyfjøset yrer av liv. 

Fire menn utenfor et kyllingfjøs med siloer

– Det er jo dette jeg vil, sier han. – En mer meningsfylt jobb enn å produsere mat kan jeg ikke se for meg.

Finn din lokale elektriker

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.