Fram i lyset

2020 var året da Odd Rune Ingebrigtsen, Marita Freland og sønnen Oliver skulle reise jorda rundt. I stedet endte de med å kjøpe seg nytt hus på Namsos - usett.

Stuen til familien Ingebrigtsen

Etter å ha startet friåret like før jakttida i 2019, reiste familien i Spania og Hellas et par måneder, før de tilbragte vinterferien i huset de eier i Gäddede. Etter det gikk turen til Maldivene. Der ble det korona-bråstopp, og reiseplanene til Asia, USA og Europa måtte legges på hylla. 

– Det endte med at vi fikk verdens fineste påskeferie i Gäddede, forteller Odd Rune. – Ingen andre fikk dra på hytta, så vi hadde ski- og snøskuterparadiset nærmest for oss selv. 

Odd Rune Ingebrigtsen i sofa

Før de dro fra Namsos, hadde de solgt huset de bodde i. Heldigvis tok det ikke lang tid før det dukket opp et spennende hus på finn.no. Etter at foreldrene til Odd Rune hadde vært på visning og godkjent huset, pakket de sakene og reiste hjem til Namsos på overtakelsesdagen.

– Vi kom hjem i april og gikk rett i karantene, forteller Odd Rune . – Du kan trygt si vi fikk god tid til å tenke over hvilke endringer vi hadde lyst til å gjøre på huset. 

Fra 1950 til 2021

Huset Marita og Odd Rune kjøpte, ligger på Svenskbyen, og det ble satt opp i 1950. Mellom 1989 og 2003 ble huset både bygget på og renovert. Huset er på 3 etasjer, har 4 soverom og både skråtak og flate tak.  

Et par måneder etter at paret flyttet inn i huset, var arbeidet med å modernisere huset i full gang. Jobben med det elektriske arbeidet var det NTE på Namsos som fikk. 

– Jeg er opptatt av å bruke lokale håndverkere, forteller Odd Rune. – Så det var i gråsonen da NTE foreslo at vi skulle ta en prat med Tor Morten Lorvik fra Stokkan Lys på Steinkjer, flirer han. 

Tre menn rundt et bord

Den praten har han ikke angret på. Tor Morten er lysdesigner, og samarbeider ofte med NTE på både små og store prosjekt. 

– Jeg liker godt å jobbe med NTE, skryter han. – De er radige å ha med å gjøre, de er flinke montører og de er nøyaktige. 

Odd Rune og Marita fikk en lokal arkitekt til å tegne om huset, og de ble enige om å begynne med førsteetasjen. Den besto opprinnelig av stue, kjøkken, spisestue, kontor og gang. Paret ville åpne opp etasjen fullstendig, og nå består førsteetasjen av en gang og et stort, åpent rom på to platå som utgjør kjøkkenet og stua. Allrommet er så stort at det kan deles inn i ulike soner; også rent lysmessig. 

– Det er brukt mange jernbjelker for å holde opp bygningen, forklarer Odd Rune. 

Stue
Utsikt fra stue
Bestill elektriker

Lys og skygge

Etter tre møter, både digitalt og hjemme hos Marita og Odd Rune, var Tor Mortens forslag til lyssetting klart til å overføres fra tegnebrettet. Paret falt pladask for løsningene hans skisserte. 

– Marita, som jobber som interiøransvarlig i en møbelkjede, er veldig opptatt av godt lys, sier Odd Rune. – Jeg trodde egentlig ikke at lys var noe jeg brydde meg så mye om, men jeg er utrolig glad for at NTE foreslo at vi skulle snakke med Stokkan Lys. Nå som vi er ferdige, ser jeg hvor mye lyssettingen utgjør. 

Magnus fra NTE

En av elektrikerne NTE satte til å gjøre jobben med å lyssette boligen, var Magnus Rønning. At han var rett mann for jobben, er det ferdige resultatet er bevis på. 

– Jeg er glad i å jobbe med boliger; enten det er nybygg eller renoveringer, forteller Magnus. – Vi legger stoltheten vår i å få det så fint som mulig. 

Med unntak av lampa over kjøkkenøya, er all belysningen anbefalt av Stokkan Lys. Rommet er lyssatt med en blanding av downlights og spotter * se faktaboksen. I tillegg er det lagt en LED-stripe under trappa mellom de ulike nivåene i rommet. 

– Det er viktig å tenke på at lys kan brukes til både å fremheve og å gjemme, forteller Tor Morten. – Hos Marita og Odd Rune har vi for eksempel valgt å lyssette pipa som deler rommet slik at den får en estetisk funsjon. Det at vi bevisst ikke har lyssatt døra inn til kjølerommet gjør at du knapt legger merke til den.

Stue med bilder på vegg
Stue med lenestol

Sceneskifte

Stue med flere lys

Alle lysene kan dimmes opp og ned. Paret har valgt en løsning hvor de i tillegg til lysbryterne på veggen kan justere lyset via et styringssystem på mobilen. Systemet er forhåndsprogrammert til fire såkalte scener: Natt, dag, kveld og snartur. Ett trykk er alt som skal til for å endre scene. 

– Det er virkelig et veldig praktisk system, sier Marita. – Jeg sitter ofte med mobilen og justerer lysstyrken litt opp eller ned. 

Odd Rune bruker nesten utelukkende lysbryterne, men syns det er kjekt å ha muligheten til å endre scene, for eksempel når han sitter godt plantet i godstolen eller hvis han skal en snartur på butikken.

––Vi ser stadig mer av disse løsningene, forteller Magnus. - De er enkle å sette opp for oss elektrikere, og de er enkle å justere for boligeierne. 

Stue med mange lys

Førsteetasjen hos Odd Rune og Marita var ferdig pusset opp på tidlighøsten i fjor, så de har har hatt god tid til å bo seg inn og bli vant med huset. 

– Vi er veldig godt fornøyde, både med resultatet og med at vi involverte NTE og Stokkan Lys på et så tidlig tidspunkt, sier Odd Rune. – Vi føler virkelig at vi har fått rett lys på rett sted. 

Spotter

Stue med spotter

Spotlights, eller spotter, er lamper som er montert i taket; enten å skinner eller som fastpunkt i taket én og en. Du kan justere hvilken retning spottene skal lyse, og de gir minimal blending ved rett plassering. Spotter vil ofte være den beste løsning ved åpne takkonstruksjoner og store høyder.

Downlights

Vegg med downlights

Downlights er lamper som er innfelt i taket. Rør og elektronikk er skjult i taket. Kjøper du justerbare downlights, kan du tilpasse retningen på lysene. Downlights er en diskret lyskilde enn spotter, men her finnes det mange forskjellige utgaver. Riktig plassering av downlights er særs viktig i forhold til avstanden fra vegger og andre objekter den skal lyse opp.

Bestill elektriker

Alle foto: Håvard Nyeggen Løberg, Interiørfoto

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.