Godt lys er viktig for deg

Jo eldre vi blir, desto dårligere blir synet vårt. Derfor er det viktig med godt lys hjemme!

Mange lamper som lyser

I 40-årsalderen får de fleste av oss svekket mørkesyn, og når vi passerer 60 år, har vi betraktelig dårligere syn enn da vi var i 20-årene. Derfor er det viktig med god belysning i hjemmet.

Planlegging, planlegging, planlegging

Enten du skal bygge nytt, har kjøpt et oppussingsobjekt eller skal bytte lys hjemme, er nøkkelen til suksess å planlegge godt nok. Tenk på hvordan du vil bo og hvordan du bruker rommene - ikke bare i dag, men i mange år fremover. Du trenger både belysning som skal gi direkte lys; for eksempel downlights eller spottskinner i taket; og interiørlys som vegglamper, bordlamper og gulvlamper.

Stua

Stue og kjøkken åpen løsning med mange lys

For mange av oss er stua det rommet vi bruker mest, og derfor lyset må fungere like bra til tv-titting som til kaffebesøk. 

Har du en stor stue, kan det være lurt å velge spotter. Det skal nemlig ganske mange lyskilder til for å erstatte den lysmengden spottene gir. Vi anbefaler dimbare spotter, slik at du kan tilpasse lysmengden. Montering av downlights krever litt planlegging, og det er nyttig å få hjelp av en elektriker både til å finne ut hvor mange downlights du skal ha, og hvordan de skal plasseres. 

Downlights gir et ganske kraftig lys, og kan med fordel suppleres med taklamper, vegglamper, bordlamper og gulvlamper, som gir et litt mykere lys. Da kan du også velge hvilket lys du vil ha på. 

Lyset bør være i ulike høyder, slik at lyset skaper liv og skygger. Lyser du opp hjørnene, virker rommet større.

Kjøkkenet

Kjøkken med flere ledlys i taket

Enten du har åpen løsning mellom stua og kjøkkenet eller et dedikert kjøkken, er det avgjørende med god belysning. I tillegg til å lage og spise mat her, er det mange unger som liker å sitte ved kjøkkenbordet og gjøre leksene mens de voksne lager middagen. Fordi kjøkkenet har så mange bruksområder, må lyset tilpasses alt som skjer her. 

Godt lys i taket i alfa og omega på kjøkkenet. Monterer du spotter på kjøkkenet, får du godt arbeidslys. Men pass på - plasserer du spottene feil, kan spottene kaste skygger i stedet for å gi kaste godt lys! 

Kjøkken med flere ledlys i taket

Du kan selvfølgelig også velge taklamper fremfor spotter i taket, men da er det lurt å ha flere lyskilder som hjelper deg å få godt nok lys over kjøkkenbenken, komfyren og oppvaskbenken. Supplerer du lyset i taket med god belysning over benkene, for eksempel lyslister på undersiden av overskapene, blir det både enklere å finne frem i skuffer og skap og å vaske benkene og komfyren når du er ferdig med matlagingen. 

Over kjøkkenbordet trenger du annet lys enn over kjøkkenbenken. Mange velger én eller flere taklamper over kjøkkenbordet; gjerne dimmbare. Husk å plassere lampen i riktig høyde! Henger du lampen mellom 55 og 65 cm over bordplaten, blender det ikke de som sitter rundt bordet. 

Gangen

Stålampe med en grønn vegg i bakgrunnen

Gangen er et rom vi ikke oppholder oss særlig lenge i av gangen, annet enn når vi kommer hjem eller skal dra bort. Mange har små ganger uten særlig lysinnslipp annet enn inngangsdøra. Godt lys i gangen gjør det enklere å holde det oversiktlig og finne det du leter etter, enten det er nøklene eller den andre votten. 

Har du en liten gang, holder det kanskje med en taklampe, kanskje også noen vegglamper. Er gangen litt større, er det mange som velger spotter eller spottskinner. Spottene kan du vinkle slik at de lyser opp hele veggen, garderobeskapet eller skohylla. Husk på god belysning ved speilet i gangen slik at du får sett melkebarten, tannkremen på genseren eller babygrøten på skulderen før du går ut døra!

Spør om hjelp!

Trenger du hjelp til å planlegge belysningen hjemme hos deg? Nå kan du booke videobefaring med en av elektrikerne våre! Enkelt, trygt og selvfølgelig helt gratis!