Det er snart en halv million fritidseiendommer i Norge, og tallet vokser med over 5000 for hvert år. Bare i Trøndelag ble det bygd over 500 hytter i fjor; og det gjør fylket vårt til et av de fylkene det bygges flest hytter i. 

Hyttene som bygges, blir stadig større. I 2021 var gjennomsnittsstørrelsen på en ny hytte 99,5 kvadratmeter. Halvparten av hyttene ligger i tettbygde strøk, og mange har strøm, fiber, vann og avløp. 

– Mange har det like fint, om ikke finere, på hytta, sier Bård Landsem, som er daglig leder i Snåsahytta. 

Smilende mann i arbeidsklær inne i et råbygg

Bård har solgt hytter i over 20 år, og har selv sett hvordan hyttemarkedet har endret seg. Nå vil han hjelpe hyttebyggerne å velge mer miljøvennlige løsninger. Med seg på laget har han elektrikerne i NTE. 

Går ikke på akkord med komforten

Vi møter Bård i hytteområdet Raudberglia i Snåsa kommune, hvor det i dag er 25 hytter. Her er han i ferd med å sette opp en bindingsverkshytte med en grunnflate på rundt 85 kvadratmeter, pluss hems, hvor hver kvadratmeter er utnyttet til fulle. 

Hytta som bygges, er kledt med royalimpregnert tre som med tiden skal bli grått, og taket er også av tre. 

Hytte med tretak under oppføring

– Mange av dagens byggematerialer, som stål, betong og isopor, er lite bærekraftige og setter store klimafotavtrykk, forteller Bård. – Derfor bruker vi så mye treverk som mulig.

Snåsahytta har blant annet begynt å teste ut innblåsing av trefiber som isolasjon. Det gir en pustende konstruksjon som regulerer både varme og fuktighet, og som gjør at du ikke trenger å ha helårsvarme på hytta. 

Elementene til hytta i Raudberglia er laget hos Overhalla Gruppen, av tre fra Namdalen. De at de fraktes kortere enn 10 mil til byggeplassen, er  også en viktig del av klimaregnskapet til Snåsahytta. 

– Enn så lenge har vi bare satt opp hytter her i Snåsa, men målet er å levere hytter i både Midt- og Nord-Norge, sier Bård. – Da kommer vi til å bruke lokale leverandører og produsenter slik at det blir mindre transport og mer lokal verdiskaping. 

Tilpasser hver enkelt hytte

Nettopp dette er også en av grunnene til at Snåsahytta har valgt å samarbeide med NTE Elektro på alt av elektriske installasjoner. 

– NTE er opptatt av både klima og bærekraft, og det passer som hånd i hanske med planene våre om å utvikle mer miljøvennlige hytter, sier Bård. – Det at de er til stede over hele Trøndelag, er også veldig praktisk for oss. 

Vegar Austli er montør hos NTE, og jobber tett med Snåsahytta. 

Elektriker jobber i et sikringsskap som står på en hyttevegg

– Mange har boligstandard på hytta, med  boblebad på terrassen, varmekabler i flere av gulvene og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel, sier han. – Det å tenke på hvilke grep du kan ta for å bruke minst mulig energi allerede før du begynner å bygge hytta, er en god investering. 

Derfor bruker både Vegar og Ketil Berg, som er markedsområdeleder i NTE, mye tid på å veilede kundene før de lander på hva som er best for den enkelte. 

– Det som passer ett sted, passer ikke nødvendigvis et annet, sier Ketil. – Det er viktig at vi leverer noe som kundene blir hjølpin med! 

To smilende menn i arbeidsklær utenfor en hytte

Mindre lys i naturen

Bård har satt seg et hårete mål: Han vil bygge nullutslippshytter.

– Folks apetitt på hytter ser ikke ut til å gi seg med det første, sier han. – Da er det viktig at vi gjør det vi kan for å redusere klimaavtrykket fra hyttebygging. Vi i Snåsahytta vil, sammen med gode samarbeidspartnere som NTE, gå foran og bane veg. Selv om Snåsahytta vil være et fyrtårn, skal ikke hyttene de bygger være det. Det å holde utebelysningen til et minimum, kan virke ubetydelig, men det betyr mindre lysforurensning i naturen.

– Hvert skritt i riktig retning er viktig, mener Bård. – Nå håper vi flere ser verdien av å sette opp en grønnere hytte. 

Hei 👋 Gjerne chat med oss dersom du trenger hjelp.