Har fått oversikt over strømforbruket

Etter at Innherred Renovasjon gikk til anskaffelse av et energioptimaliseringssystem, har de fått et helt annet forhold til hvor mye strøm de bruker og når de bruker det.

Preben Godø snakker til kamera

– Jeg tror den største verdien for oss er at vi blir bevisste på vårt eget forbruk, sier Preben Godø, som er kvalitet- og utviklingssjef i Innherred Renovasjon.   Innherred Renovasjon, som driver med innsamling og behandling av avfall, kjøpte energioptimaliseringssystemet (EOS) først og fremst for å få kontroll på energiforbruket sitt. Det at Innherred Renovasjon i tillegg har blitt mer bevisste på det brukes strøm, er en gunstig følge. 

Anlegget på Mule har vært i kontinuerlig utvikling siden starten i 1985. Sammen med energirådgivere fra NTE har ledelsen i Innherred Renovasjon nå fått kontroll og oversikt over forbruket sitt, og de har installert systemer som styrer vannbåren varme, ventilasjon og lys. Bygget er behovsstyrt. Det innebærer blant annet at Innherred Renovasjon legger inn en oversikt over hvilke rom skal brukes i en kalender, og så styrer automatikken resten av teknikken slik at det blir riktig temperatur og inneluft når det er ansatte i rommene. Når rommene ikke er i bruk, justeres både temperaturen og luftsirkulasjonen ned. 

 Gjennom energikartleggingen NTE har gjort på anlegget på Mule, har det identifisert en rekke energitiltak. Blant endringene som har blitt foreslått, er energieffektiv belysning med styring, maksimalvokter som skal kutte effekttopper, et nytt energisystem med bergvarmepumper som skal erstatte oljefyring og solcelleanlegg i fasade og på tak. Dersom Innherred Renovasjon gjennomfører alle de foreslåtte energitiltakene, vil de kunne bruke inntil 40 % mindre strøm enn tidligere. Det vil uten tvil gi utslag på strømregningen.

Godø er foreløpig godt fornøyd med EOS-et de har investert i, og vil gjerne vise det til andre bedrifter som går i tanker om å kjøpe det samme. 

– Slå på tråden, så finner vi et tidspunkt hvor dere kan komme innom oss og se hva vi har fått til sammen med NTE, sier Godø.

Se videoen med Preben Godø

Innherred Renovasjon har fått oversikt over sitt strømforbruk

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.