Hva er egentlig forskjellen på fiber og 5G?

Med fiberbredbånd hjemme og tilgang til 5G når du er på farten, er du på nett hele tiden!

Smilende dame sitter foran pc-en

Fiberbredbånd er den raskeste og mest stabile nettilgangen som fins, men noen steder er det verken praktisk eller økonomisk gjennomførbart å bygge ut fibernett. Da er 5G et utmerket supplement. 

Fiber er raskere enn 5G

Enkelt forklart er fiberbredbånd internett med uendelig kapasitet. Med fiberbredbånd fra Altibox og NTE kan du få stabile hastigheter helt opp i 1000 megabit per sekund (Mbps). I prinsippet er kapasiteten i fibernettet nesten uendelig.

Til sammenligning kan du få over 100 Mbps med 5G, men det er begrenset av hvor du er og hvor mange som er koblet på nettet samtidig. 

Fiber laster like kjapt opp som ned

Med fiberbredbånd har du såkalt symmetrisk hastighet. Det betyr at det går like kjapt å laste ned fra nett som å laste opp. Det er praktisk både når du sitter på hjemmekontor og når du gamer! 

Hastigheten i 5G-nettet, derimot, påvirkes av ytre omstendigheter som avstanden til basestasjoner og hvor mange andre som bruker nettet samtidig. Derfor kan du ikke ta for gitt at du kan laste både opp og ned like raskt. 

Fiber deler du ikke med noen

Med fiber får du en helt egen fiberkabel inn til husveggen. Det betyr at verken kvaliteten eller hastigheten på nettet blir påvirket av om naboene bruker nettet mye. 

Har du fibernett unngår du også andre begrensninger, for eksempel avstanden til nærmeste basestasjon for radiosignaler. 

Med 5G kan både kapasiteten og hastigheten begrenses hvis det er langt til nærmeste basestasjon, eller hvis det er mange brukere i samme område. 

Mor og datter ser pa mobil

Fiber varer evig

Fiberbredbånd er en fremtidsrettet teknologi som varer for evig. Signalene i fiberkablene sendes med lysets hastighet, og det er bare utstyret som setter begrensninger for hvor raskt fiberbredbånd du kan få.

5G er femtegenerasjons mobilnettverk. Selv om det har lavere forsinkelser og større kapasitet enn forgjengerne 3G og 4G, varer det ikke eviig - slik fiberen gjør. 

5G trenger fiber

5G-teknologien forutsetter basestasjoner med fibertilknytning, og derfor er 5G-utbyggingen helt avhengig av at det bygges ut mer fiberbredbånd. 

Ja takk, begge deler

Selv om vi mener at fiberbredbånd er å foretrekke, er vi veldig glade for at 5G-nettet bygges ut. Noen steder er det verken praktisk eller økonomisk gjennomførbart å bygge ut fibernett. Da er 5G en god løsning! 

Har du lyst på lynraskt fiberbredbånd?

Sjekk om du kan få fiber

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.