Hva koster det egentlig å dusje hver dag?

Vil du spare strøm og redusere strømregningen din? Da er det bare én ting som nytter, og det er å vite hva du bruker strøm på.

1200 x 628 : Å dusje i fem minutter

Tommelfingerregelen er at det er oppvarming, varmtvann og belysning som trekker mest strøm. I følge Enova går så mye som 55 % av strømmen vi bruker, til oppvarming. 20 % går til oppvarming av varmtvann, belysning utgjør rundt 10 %. 15 % går til apparater som alltid står på (som kjøleskap) eller som blir brukt daglig (for eksempel komfyren).

Vanlige husholdningsapparater som kjøleskap, fryser og komfyr, spillkonsoller og mobiltelefoner, bruker ikke så mye strøm. De utgjør 15 % av all strømmen vi bruker. 

Den gjennomsnittlige strømprisen i år, var cirka 50 øre. Det inkluderer ikke nettleie, avgifter og moms. Vi har laget en oversikt over hva det koster å bruke noen av de vanligste husholdningsapparatene våre. 

Kjøleskap for seksti øre dagen

Kjøleskapet står på døgnet rundt, året gjennom. Men selv om det holder jevn temperatur, går ikke motoren hele tiden - man pleier å beregne at den går litt over 8 timer per døgn. Et kjøleskap trekker bare 160 watt, så det blir bare snakk om cirka 60 øre per dag.

En dusj koster deg én krone

Vil du spare penger, er det lurt å se på om du kan redusere på dusjingen. Dusjer du i fem minutter, bruker du omtrent 80 liter vann. Det går med omkring 2,5 kWh for å varme opp vannet, så med dagens strømpriser koster dusjen deg litt over 1 krone. I løpet av et år blir det rundt 456 kroner. Og det er det kanskje verdt?

Matlaging

​Mengden strøm du bruker på matlaging kommer selvfølgelig an på hvor ofte og hvor avansert mat du lager. Induksjonstopper trekker mindre strøm enn keramiske topper, og de blir raskere varme og regulerer varmen bedre. Enova opplyser at keramiske topper bruker snaut 10 kWh i uka, mens induksjonstopper klarer seg med under 7 kWh. Sammen med stekeovnen bruker vanlige komfyrer strøm for 650 kroner i året og induksjonsovner i underkant av 400 kroner.

Er hvitevarene dine eldre enn 10 år?

Strømeffektive hvitevarer har kommet de siste årene. Eldre hvitevarer kan derfor bruke vesentlig mer strøm enn nye apparater. Og hvis du beholder det gamle kjøleskapet som ekstraskap når du kjøper nytt kjøleskap er det greit å huske at strømforbruket ikke går ned, men opp!

Billig underholdning

Vi omgir oss med elektroniske dippedutter, og mange av dem står på i mange timer hver dag. TV-er, PC-er, spillkonsoller, dekodere og rutere er ofte i bruk. Mobiltelefoner og nettbrett lades jevnlig. Likevel er det begrenset hvor mye strøm dette trekker. 

Skal du spare strøm, er det ikke de vanlige elektriske apparatene du skal gå løs på. Den komforten, tidsbesparelsen og underholdningen vi får, er vel verdt strømforbruket!

Tabell over strømforbruk per enhet
Ny "Er det ikke verdt det"

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.