I helga kan du la tennene løpe i vann!

Elsker du lokalmat? Da er dette helga for deg!

Trefjøl med mat

2.-4. juni kan du nemlig meske deg i lokalprodusert mat og drikke fra Snåsa i nord til Røros i øst. Dropp frokosten hjemme og gjør plass til et godt måltid et sted nær deg! 

Under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg, åpner over 150 lokale produsenter og serveringssteder dørene så du kan bli kjent med nye mat-favoritter. Vi har besøkt 3 steder vi definitivt kan anbefale!

Saemien Sijte i Snåsa

Trefjøl med spekemat og oster

Det å sitte ved et langbord i Norges største lavvo og spise mat fra en meny med lokale smaker er definitivt en opplevelse for livet. Buljong av rein med røkt reinshjerte, tartar av rein, potetbrød med ramsløkaioli og nydelig grillet kjøtt; alt toppet med lokaldyrkede urter - kan du ønske deg mer?

– Vi har vært med på Matfestivalen i mange år nå, og gleder oss veldig til disse dagene, forteller Kristin Landsem, som er prosjektkoordinator ved Saemien Sijte; som er et sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. 

Smilende dame foran et inngangsparti flankert av to samiske flagg

Som det eneste sørsamiske museet i Norge tar Saemien Sijte et ekstra ansvar for å formidle sørsamisk kultur - deriblant også sørsamisk mat. Kokken, Kim Tomas Joma Nerås, er selv sørsame, og bruker lokale råvarer når han lager mat som tar utgangspunkt i sørsamiske mattradisjoner.

Kokk står ved to griller som ryker

Nå drømmer Kim om å reise rundt og samle inn gamle sørsamiske oppskrifter.  – Det er så viktig at oppskriftene ikke går i glemmeboka, sier han.

Gulburet i Inderøy

Mann med forkle holder en tallerken med en vaffelplate på

Er du glad i vafler, kommer du til å elske Vaffeltaffel på Gulburet. I helga er nemlig den tradisjonelle menyen med ferskt brød og deilige kaker utvidet med både dessertvafler og lunsjvafler. Og da snakker vi ikke den tradisjonelle vaffelen med syltetøy og rømme! 

– Prøv grønnsaksvaffelen vår, foreslår Tore Østbø, som har gått i sjefsskoene det siste halvåret. – Røra består av mel fra Gullimunn, egg fra Ystgård og melk fra Åsvang, kål, gulrot, ingefær og løpstikke; dandert med varmrøkt storfekjøtt og Gangstad-yoghurt med løpstikke. 

Tre smilende damer sitter ved et bord

Gjestene koser seg i sola på Gulburet Bedriftene som tilhører Den Gyldne Omvei har lagt 25-årsdagen sin til matfestivalen og inviterer til langbord og lokalmatbuffet i Muustrøparken, og på bordet står ferskt brød fra Gulburet - selvfølgelig bakt med lokalt mel. 

Menn står bak en disk med kaker og brød

– Her på Gulburet er vi opptatt av at de som besøker oss skal ha en fin stund når de er her, sier Tore. - Tenk bare hvor fint de kommer til å få det når de får dele opplevelsen med venner, kjente og sambygdinger! Vi gleder oss i alle fall ordentlig!

Gangstad gårdsysteri i Inderøy

Dame holder et fat med ost, kjeks og marmelade

Er du glad i ost, har du kanskje allerede satt tenna i en ost eller ti fra Gangstad gårdsysteri. Hvis ikke er dette helga å gjøre det på! Oppå det ferske brødet som Gulburet leverer til langbordet på Straumen, kan du legge tjukke skiver med deilig ost og rause mengder marmelade fra Gangstad. 

– Mange kjenner oss best for ostene våre, men for mange av ungene som besøker oss er høydepunktet gårdsisen vår, smiler Maren Gangstad, som er en av driverne av gården. 

Smilende dame holder en skål med iskuler

Bestselgerne er vanilje, sjokolade og lakris, men det er bare noen av smakene du kan velge mellom. Hva med en yoghurtis med sitron, en sorbet med solmodne jordbær eller en fløteis med tyttebær eller tindvedbær? 

– Når vi får tid, skal vi ut og plukke granskudd og lage is med det også, sier Maren. - Etter at et tysk magasin kalte granskuddisen for elg-is (Elch-Eis) er det en favoritt blant tyske turister - og de håper vi det kommer mange av til sommeren! 

Kyr

Vi i NTE er stolte sponsorer av Trøndersk Matfestival - et sted nær deg. Vi ønsker alle en god fornøyelse!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.