Fikk gi 10 000 kroner til Kreftforeningen
– Om jeg ble redd? Ja, det er bare forbokstaven. Det var et sjokk å finne ut at jeg hadde fått kreft .
Internettbruken eksploderer, og nå oppgraderer vi nettverket vårt igjen slik at vi skal kunne betjene de mer enn 140 000 internettkundene våre.
av Odd-Eirik Grøttheim, administrerende direktør for NTE Telekom
I 2004 var det stort å ha et nettverk med 1 Gbps nettverkskjerne, og vi i NTE var stolte over det første kjernenettet med 1 Gbps. Snart viste det seg at det ikke var nok.
Da vi oppgraderte til en link på 10 Gbps i 2006, trodde vi at vi aldri kom til å bruke hele kapasiteten. Etterspørselen etter nettverkskapasitet vokste imidlertid videre, og i 2019 nådde den nye høyder. Vi måtte endre infrastrukturen vår fullstendig for å møte de nye behovene til kundene våre.
Jeg har jobbet i NTE siden 2011 og er i dag administrerende direktør for NTE Telekom. Lojalitet er viktig i teamet vårt, og noen av de mest sentrale hos oss, som senior nettverksarkitekt Mats Olsen, har vært med oss siden begynnelsen. Vi har vokst fra å betjene en håndfull kunder i starten til at vi nå betjener mer enn 140 000 internettbrukere; både privatkunder og bedriftskunder.
I 2004 fikk NTE en avdeling dedikert til telekommunikasjon og internett til privatkunder, og 1 Gbps-tjenesten vår bidro i nybrottsarbeidet med fiber til hjemmet (FTTH) i Norge i en tid da de fleste store aktørene fremdeles tilbød DSL. I 2010 gikk vi over til et Nokia 10 GB DWDM-nettverk, og vi trodde det aldri kom til å bli for lite – men da det ble populært å strømme og å spille online, måtte vi oppgradere igjen.
I 2019 oppgraderte vi 10 Gbps Nokia-maskinvaren vår til Cisco 200 Gbps NCS 2000 Flex Spectrum DWDM-teknologi. Vi syntes 2 x 100 Gbps-kanaler ga oss tilstrekkelig båndbredde, og vi visste at vi kunne øke kapasiteten vår med tiden, siden Cisco allerede hadde bygd inn 400 Gbps-funksjonalitet i NCS 2000-maskinvaren.
Lite visste vi om hvor raskt den dagen ville komme.
Vi så en enorm vekst i brukermassen vår. Appetitten på innhold og tjenester som krevde stor båndbredde, medførte at vi måtte vurdere en ny infrastruktur som kunne ta unna den eksisterende trafikken, muliggjøre framtidig utvidelse og senke kostnadene våre. Vi ville også ha energieffektivt utstyr som vi kunne oppgradere uten å måtte rive ut alt sammen. Siden vi er offentlig eid og finansiert, er økonomisk ansvarlighet og miljøansvar helt sentralt for oss.
Innen 2021 hadde vi begynte å se på hvordan vi kunne legge til 400 Gbps-nettverkskort i kjernenettet vårt. Etter prisoppgraderinger så vi at det var mer kostnadseffektivt å bygge et nytt, parallelt nettverk enn å forsterke den eksisterende infrastrukturen, selv om den var relativt ny.
Ved å bygge et nytt kjernenett kunne vi dra nytte av Ciscos løsning for rutet optisk nettverk med Cisco Evolved Programmable Network Manager (EPN), slik at vi i størst mulig grad har gjort nettverket vårt klart for framtiden, samtidig som vi har forenklet administreringen av nettverket.
Løsningen for rutet optisk nettverk gjør at tjenester konvergerer i ett enkelt lag basert på IP. Denne arkitekturen gjør det enkelt for oss å oppgradere til 800 Gbps og 1,2 Tbps ved behov, noe vi håper vil tilfredsstille kundenes krav det neste tiåret.
Med avansert funksjonalitet som er lett tilgjengelig, kan telekom-selskaper skalere opp raskere når trafikken vokser.
Vi drar også nytte av økt synlighet og forbedret automatisering med Cisco Evolved Programmable Network Manager (EPN). I stedet for å måtte forsyne og inspisere rutere og optiske transceivere manuelt, kan vi administrere infrastrukturen vår fra én enkelt visning. Med Cisco EPN kan Network Operation Center-teamet vårt enkelt og interaktivt forsyne nye rutere og nettverkskort og fjernfeilsøke infrastrukturen vår. For eksempel kan vi se hvordan IP-pakker er rutet, og analysere FEC-problemer (Forward Error Correction) i DWDM-infrastrukturen vår. Den foregående plattformen vår for nettverksadministrasjon tilbød ikke innsyn i det fotoniske laget, men nå har vi avansert funksjonalitet lett tilgjengelig, og vi kan skalere opp raskere når trafikken øker.
Vi er i gang med å bygge det nye skalerbare nettverket vårt ved hjelp av rutere av typen Cisco 8800, Cisco ASR 9000 og Cisco NCS 5700. Alle ruterne er utstyrt med linjekort som bruker 400 Gbps-porter med høy tetthet, og vi samler det hele ved hjelp av 400 Gbps koherent optikk.
Det nye kjernenettet gir oss den 400G-båndbredden vi trenger i dag, og den kapasiteten på 800G og høyere som skal understøtte teknologien vår videre.
Den nye Cisco-infrastrukturen vår, spesielt 8800-ruterserien, bruker mindre strøm, har porter med høyere kapasitet og krever mindre plass enn det foregående systemet vårt. Den er svært skalerbar og kan håndtere nok båndbredde til å imøtekomme veksten vi har beregnet. Alle disse funksjonene leveres for en attraktiv pris. Når man ser disse fordelene i sammenheng med vedlikehold fra en enkelt visning, automasjon og dyp innsikt i DWDM-nettverket vårt, er det tydelig at vi med Cisco har funnet den rette partneren. Som en offentlig eid tjenesteleverandør jobber NTE for å få mest mulig ut av de ansatte, utstyret vårt og IT-budsjettet.
Når det er sagt, er det litt vemodig å gå til neste kapittel hos NTE. Vi bygde en sterk infrastruktur som oppfylte det som var av behov, og som lenge gjorde en god jobb. Men jeg er glad for at vi kan bygge et nytt kjernenett fra bunnen av, til samme pris som kostnaden ved å legge til nye nettverkskort i det foregående oppsettet vårt.
Og den gamle maskinvaren blir heller ikke kastet. NTE ønsker å bidra til å hjelpe Ukraina, og vi sender nettverksutstyret vi ikke lenger trenger, for å hjelpe til i gjenoppbyggingen av infrastrukturen som har blitt ødelagt eller ikke lenger fungerer som følge av krigen. Det gamle utstyret vårt har mye bruksverdi igjen, og i tråd med miljøengasjementet vårt ønsker vi at utstyret kan fortsette å tilføre verdi til andre.
Jeg er utrolig stolt av teamet vårt. Vi er en regional leverandør med 54 ansatte, men har likevel nok en gang tatt i bruk banebrytende teknologi tidligere enn de større aktørene. NTE er blant de første i Europa som har tatt i bruk Ciscos løsning for rutet optisk nettverk, og vi er det første selskapet i Norge som ruller ut teknologien i Cisco 8800-serien. NTE er en liten regional leverandør, men likevel har Cisco gitt oss de verktøyene vi trenger for å tilby samme teknologi og tjenestekvalitet som nasjonale og internasjonale internettleverandører og IPTV-leverandører.
Med riktig teknologi kan regionale aktører tilby samme tjenestekvalitet som nasjonale og internasjonale internettleverandører og IPTV-leverandører.
Med Ciscos løsning for rutet optisk nettverk har vi fått et bærekraftig, kapabelt og skalerbart oppsett, og vi har fått hastigheten og båndbredden vi trenger for å levere de banebrytende tjenestene som kundene våre ønsker. Vi har imøtekommet den økende etterspørselen etter strømmeinnhold og spilling på nett, og vi forbereder oss nå på neste generasjon av nettbruk, blant annet 5G-nett, automatisering i hjemmet, tingenes internett og metaverset.
Jeg er stolt av at vi får til alt dette samtidig som vi gjør alt vi kan for å ta i bruk grønn teknologi som reduserer karbonfotavtrykket vårt – i samsvar med trendene i teknologiindustrien og arbeidet vårt for å tilby kundene fornybar energi. Teknologi og bærekraft trenger ikke å gå på bekostning av hverandre. Vi har bevist at de kan gå hånd i hånd, og at det kan medføre bedre utsikter for både kundene våre og kloden vår.
Sjekk om du kan få fiberPS: Historien er skrevet i samarbeid med Cisco. Her kan du lese originalen på engelsk!