Når 2021 møter 1875

Når det 150 år gamle våningshuset er ferdig pusset opp, står tømmer fra 1875 vegg i vegg med nye materialer. Morten og Hilde pusser opp, men tar vare på det som allerede ligger i veggene.

Smilende mann og dame foran et rødmalt fjøs

– Vi har tatt vare på så mye som mulig av det gamle tømmeret, forteller Morten Binde Bratberg. – Tenk så mye historie som ligger i veggene her!

Smilende mann og dame

Lengtet hjem

Det er bare fem år siden Morten og samboeren Hilde Lillemark flyttet inn i et splitter nytt hus i boligfeltet Tranaskogen i Steinkjer. 

– Det var drømmehuset vårt, sier Hilde. – Vi planla alt til minste detalj og tegnet huset selv, og fikk det akkurat som vi ville.

Hilde og Morten hadde det som plommen i egget. Huset lå nært byen, rett ved skogen, hadde stor hage og gode naboer. Barna Vetle og Frida hadde mer enn nok boltreplass både inne og utendørs, og nabolaget krydde av andre barn. 

Men så var det dette med hjemlengselen, da. 15 år etter at han flyttet hjemmefra, begynte Morten å savne både gården og livet på landet. Da han luftet tanken på å ta over hjemgården med foreldrene, var de utelukkende positive. Hilde, derimot, måtte overtales litt. 

– Jeg var nok ikke så veldig begeistret for idéen i starten, nei, flirer hun.

Mann som snakker til dame som står med ryggen mot kamera

Men da hun fikk sovet på det, var ikke tanken på å flytte til gården både hun og barna allerede trivdes så godt på så skummel lenger. 

– Det blir lenger til sentrum og til jobben, men jeg tror hverdagene våre kommer til å bli enda bedre her, sier Hilde. – Det er masse barn i bygda, og jeg er sikker på at ungene kommer til å få det bra på en mindre skole. I bunn og grunn har vi tatt et verdivalg. 

Pusser opp fra kjeller til loft

Bilde av mann som pusser opp et rom

Huset på Tranaskogen er allerede solgt. Nå blir trønderlåna pusset opp og bygd på etter alle kunstens regler. 

– Denne gangen samarbeider vi med en arkitekt, forteller Morten. – Målet er å ta trønderlåna tilbake til den tradisjonelle formen. Det er viktig for oss å ta vare på gården slik den står, men vi er også opptatt av at huset skal passe for familien vår; både nå og om 20 år. 

I tillegg til å gjøre om planløsningen i hele huset så den blir mer praktisk for familien, bygger de ut så de får plass til blant annet et hjemmekontor, et ekstra bad og en loftsstue.

Fikk anbefalt Agrol-avtalen på strøm

Morten og Hilde har også tenkt nytt når det gjelder oppvarming og strømforbruk. Huset får jordvarme, og i tillegg har de montert en varmepumpe med en stor akkumuleringstank som hjelper dem å holde jevn temperatur. De har også byttet til en gunstig strømavtale de har tilgang til gjennom Agrol. 

Bilde av mange rør og ventiler

– Jeg har egentlig aldri satt meg inn i dette med strøm, men jeg har ei venninne som anbefalte Agrol, forteller Hilde. – Da vi tok en titt, bestemte vi oss for å bytte. Vi - som alle andre - vil jo ha ei lavest mulig strømregning! Les mer om våre avtaler for Agrol

Kom mai du skjønne, milde

Bilde av dame som ser glad ut

Går alt etter planen, står trønderlåna klar til innflytting i mai. Morten, Hilde, Vetle og Frida er klare for et nytt kapittel i livet. Går det som ungene vil, blir det både geiter, kaniner, hund og katt på gården. – Vi er uendelig glad for at vi bestemte oss for å satse på et liv på gården, smiler Hilde og Morten. – Mai kan ikke komme fort nok!

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.