Henter mer kraft fra et allerede regulert vassdrag
Når NTE nå utvikler Skurdalsåa kraftverk, vil fallet fra Skurdalsjøen utnyttes tre hele ganger. Her snakker vi fornybar energi på flere nivåer!
Etter en nesten fem år lang byggeprosess, ble vannkraftverket i Nedre Fiskumfoss i Grong kommune satt i drift i april 2024.
Den nye kraftstasjonen er det største vannkraftverket i Trøndelag siden 1990-tallet, og erstatter den gamle stasjonen som har stått der siden 1946. Vannkraftverket er et elvekraftverk, og det utnytter fallet på 34 meter ved Nedre Fiskumfoss i Namsen.
NTE har brukt over en milliard kroner på å bygge en ny stasjon rett ved siden av den gamle stasjonen. Den nye kraftstasjonen vil produsere 382 GWh fornybar energi i et normalår. Det er en økning på i overkant av 100GhW, tilsvarende 40%, sammenlignet med produksjonen i den nåværende stasjonen fra 1946.
Det nye kraftverket er bygget helt uten synlige naturinngrep. I og med at det allerede var en dam her, trengte vi ikke å bygge en ny - og dermed unngikk vi å gjøre nye naturinngrep. Kraftstasjonen er bygget ca 30 meter under E6, og tunnelene krysser jernbanen på to punkter; ca 70 og 90 meter ned i fjellet. Det nye kraftverket vil være i drift i minst 70 år, og årlig forsyne 50 000 trøndere med lokal og fornybar strøm i generasjoner.
Vannkraftverket er også spesielt tilpasset behovene i det nasjonale laksevassdraget Namsen. Utvandrende laks kommer seg trygt og godt forbi kraftverket gjennom den nye utvandringstunnelen. Hensynet til laksen gjenspeiles blant annet i valget av turbiner, som er designet med tanke på fiskevelferd- og overlevelse.
Beslutningen om å bygge ut Nedre Foskumfoss ble tatt av styret og bedriftsforsamlingen i NTE i 2018. Her kan du lese begrunnelsene deres for investeringen.