– Jeg er svak for smarte løsninger som ikke koster skjorta, smiler Jim Sandal.
Jim Sandal er født og oppvokst på Kvamsenget i Steinkjer, og han kjøpte
den hvitmalte villaen i nabolaget for snart 30 år. Sammen med samboeren Anita Jensen og barna Noel (6 år) og Leona (3 år) har han modernisert villaen rom for rom. I dag passer den perfekt for en travel småbarnsfamilie.
Moderniseringen har skjedd både innvendig og utvendig. På terrassen er det montert utestikkontakter, så familien kan hente ut Sonos-anlegget og høre musikk når de vil det eller steke vafler om det passer seg sånn.
– Det er veldig praktisk med slike utestikker, mener Jim. – På våren plugger jeg i høytrykksspyleren og gjør klar terrassen for en ny sesong.
I hagen kjører robotgressklipperen, og den er koblet til en egen sikringsboks i garasjen.
Genial garasje
Paret har to biler og en motorsykkel, og har bygd en romslig dobbeltgarasje.
– Vi fikk montert sikringsskap med egne kurser her ute slik at vi har strøm til alt vi har i garasjen, i hagen og ellers rundt huset, forteller Jim.
Garasjen har flere dobbeltstikker, godt arbeidslys, elektriske portåpnere og ladestasjon for blant annet robotgressklipperen og barnas elektriske leketraktor. Varmepumpa som henger på husveggen henter også strøm herfra.
Deler av garasjen har Jim isolert, og oppbevarer alt fra maling til høyttrykksspyler og ting til bilen som ikke tåler frost.
På utsiden av garasjen henger flere utelamper som alle tennes automatisk når det blir mørkt nok ute.
– Så har vi én ting mindre å tenke på når vi kommer hjem på høstmørke ettermiddager, sier Jim.
Slipper speilhålka
Da paret skulle bygge ut huset for å få flere soverom og et ekstra bad, måtte de ofre den 50 kvadratmeter store verandaen med varmekabler i gulvet i 2. etasje. I stedet for å kaste de brukte varmekablene, foreslo elektrikeren at de kunne forsøke å legge dem i oppkjørselen, sammen med vannbåren varme.
– Tanken var rett og slett å se om vi klarte å få varme gjennom brusteinen, forteller Jim. – Siden vi allerede hadde varmekablene, ble det et billig eksperiment - og det var veldig gøy da vi fant ut at det fungerer så bra!
Paret bruker varmekablene de dagene i mars og april hvor speilholka ellers ville ligget tjukk på brusteinene på gårdsplassen.
– Det er kjempepraktisk å slippe og skli rundt på holka, sier Jim. – Dessuten sparer jeg meg jobben med å strø og deretter koste opp all småsteinen når isen har smeltet.
Et annet smart triks for å minimere vann og is på gårdsplassen, er ristene med varmekabler de har fått montert i oppkjørselen og foran trappa.
– Det er en liten helling fra vegen og ned til gårdsplassen vår, og på våren renner det ofte smeltevann ned foran huset vårt, forklarer Jim.
Men det var før elektriker Trond i NTE foreslo en fiffig løsning som løste den utfordringen. På toppen av gårdsplassen er det gravd en dreneringsrenne med varmekabler som tar unna vannet som renner ned fra vegen. En tilsvarende renne er laget foran trappa opp til huset, slik at isen som smelter på gårdsplassen ikke blir liggende som en søledam akkurat der de skal gå.
– Jeg er veldig fornøyd med hvordan huset og uteområdet har blitt, sier Jim. – Vi hadde elektrikeren gående her i nesten seks måneder. Han kom med gode råd og forslag til løsninger som vi aldri hadde tenkt oss til selv. Det er ingen tvil om at det er forskjell på en ekte elektriker og en hobbyelektriker!
Trenger du hjelp fra en elektriker? Book en videobefaring i dag! Enkelt, trygt og selvfølgelig helt gratis!