Smarte tips til elsikkerhet i hjemmet

Alt du trenger å vite om røykvarslere, komfyrvakt, stikkontakter, trygg batterilading og forebygging av skade ved lynnedslag. Hva kan du gjøre selv - og hva bør du overlate til elektrikeren?

Feilkoblede ledninger

Her kan du lese om hva du selv kan gjøre for å trygge hjemmet ditt. Det er også viktig å vite når du skal kontakte fagfolk:

  • Du skal ikke selv legge opp nye stikkontakter

  • Du skal ikke selv frakoble og tilkoble faste ledninger

  • Skjøteledninger og forgreininger skal være midlertidige – ikke permanente

  • Gamle krussikringer kobler ikke ut ved jordfeil og bør byttes ut med automatsikringer

Røykvarslere

Har du nok røykvarslere hjemme, og har du plassert dem riktig?

Du må ha minst én røykvarsler i hver etasje, plassert slik at de kan oppdage brann på kjøkkenet, i stua, utenfor soverommene og utenfor teknisk rom. Myndighetene anbefaler røykvarsler i alle lukkede rom – også soverom. 

(Har du åpen løsning mellom for eksempel kjøkken og stue, kan én røykvarsler dekke begge rommene. Er det dør mellom stue og kjøkken, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene.)

Hvis boligen din har flere etasjer, bør røykvarslerne være seriekoblet. De fleste dødsbrannene oppstår om natten, og røykvarslere som vekker alle i huset kan redde liv.

Kjøp brannvarslingsanlegg på rentefri avbetaling.

  • Røykvarslere monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

  • I boliger med flere etasjer bør røykvarslerne plasseres nær trappene, slik at lyden av alarmen bærer godt.

  • Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

💡TIPS! Sjekk batteriet ved å holde inn test-knappen et par sekunder. Hvis den ikke piper, må du bytte batteri. Husk at en røykvarsler bør byttes ut etter 8-10 år.

Komfyrvakt

Komfyrbrann er den vanligste brannårsaken i norske hjem. Brannvesenet rykker ut til denne typen branner fem ganger hver dag!

Årsaken er vanligvis tørrkoking eller tørrsteking. De fleste komfyrbrannene skjer på dagtid og rammer eldre mennesker. Brannene på natta skjer oftest hos yngre mennesker som sovner mens de lager nattmat.

Våre elektrikere hjelper deg gjerne med å sette opp en komfyrvakt!

Bestill elektriker
Brannskadet kjele på blå bakgrunn

Komfyrvakten består av en sensor og en strømavbryter. Sensoren overvåker kokeplatene og utløser en alarm hvis det er fare for brann. Hvis ingen reagerer på alarmen, gir sensoren beskjed til strømavbryteren om å kutte strømmen til komfyren.

Siden 2010 har det vært krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hytter. Hvis kjøkkenet ditt er eldre enn dette, anbefaler vi å ettermontere komfyrvakt.

💡TIPS! Sjekk med forsikringsselskapet ditt om en komfyrvakt gir deg rabatt på forsikringspremien.

Trygg lading av batterier

Har du elsykkel eller elsparkesykkel? Her er 7 gode råd om hvordan du minimerer sjansen for brann når du lader batteriene:

  • Ikke lad om natten eller når ingen er hjemme.

  • Lad batteriet i et rom med røykvarsler, nær et brannslukkingsapparat.

  • Ikke lad batteriet på et gulv som har varmekabler.

  • Ikke lad batteriet på tregulv eller på et sted med mye brennbart materiale

  • Et brennende batteri utvikler giftige avgasser. Det er derfor lurt å lade i et rom hvor du kan lukke døren for å forhindre eller forsinke spredning av gass og røyk.

  • Fjern batteriet fra laderen når det er ferdig ladet. Trekk også ut støpselet på laderen. Batteriet bør ikke fullades hver gang – mellom 50 og 70 prosent er optimalt.

  • Hvis batteriet har fått seg en trøkk og deretter lader mye raskere eller tregere enn vanlig, stopp ladingen. Batteriet kan være skadet.

💡TIPS! Mange batteriladere har jordet støpsel. Har du en sikringskurs med jordfeilautomat, vil en feil kunne oppdages tidligere og brannfaren kan reduseres.

Unngå skader ved lyn og torden

De fleste vet at et lynnedslag kan gjøre stor skade. Dette kan også skje selv om lynet ikke slår ned hjemme hos deg selv: Lynnedslag fører nemlig til at det blir mer spenning i nettet enn det som er normalt, såkalt overspenning. Det betyr at elektriske apparater får mer strøm i seg enn det de er laget for, og derfor kan bli ødelagt.

Du bør derfor alltid trekke ut støpselet til TV, PC, bredbåndskabler, dekodere og routere, nettverkskabler og antennekabler, vaskemaskin og andre elektriske apparater. Det samme gjelder boksen der fiberbredbåndet kommer inn i huset.

💡TIPS! Ta et bilde av hvordan ting var koblet sammen, slik at du lettere får koblet det tilbake når uværet er over! 

Lynnedslag

Har du elbil, bør du trekke ut ladekabelen. Dette gjelder også om du har overspenningsvern i ladeboksen. Et overspenningsvern gir nemlig ingen garanti mot skader på elektronikken i bilen.

Mistenker du at det elektriske anlegget har blitt skadet av lynnedslag? La en av våre elektrikere se over anlegget!

Rydd opp i ledninger og stikkontakter

Det blir mer og mer elektronikk i hjemmene våre, og du kan fort sitte der med en spaghetti av skjøteledninger og forgreininger. Da bør du få installert en multistikk!

Du kan velge hvor mange stikk du trenger, om du vil ha med eller uten jording og om du vil ha USB, coax og nettverk på stikket. Rundt TV og multimedia anbefaler vi minimum seks uttak.

💡TIPS! På kjøkkenet og ved arbeidspulten kan det være lurt å ha en pop-up-stikkontakt.

Ledningsrot

Du bør ikke bruke skjøteledning på apparater som bruker over 1000 watt - for eksempel panelovner, tørketromler og vaskemaskiner. Skjøteledninger er ikke alltid dimensjonert for dette, og resultatet kan bli at ledningen blir for varm og begynner å brenne. 

Når det nærmer seg jul, kan det være lurt å velge stikkontakt med tidsur til juletreet. Og til belysningen ute, bør du ha en utendørs stikkontakt med lokk.

Vi hjelper deg med å legge opp de stikkontaktene du trenger. 

Bestill elektriker

Gjør hjemmet ditt tryggere og sikrere med en el-kontroll

Ditt elektriske anlegg bør sjekkes hvert femte år. Dette kan du trygt overlate til våre elektrikere! En el-kontroll tar et par timer og koster 2.450 kroner. 

  • Vi kontrollerer tilstanden på skap og sikringer.

  • Vi tar stikkprøver av elektriske apparater og stikkontakter.

  • Etter kontrollen får du en tilstandsrapport. Den vil vise eventuelle feil vi anbefaler deg å utbedre. 

💡TIPS! Har du dokumentasjon på at el-anlegget ditt er i forskriftsmessig stand, kan du få rabatt hos forsikringsselskapet ditt. 

Bestill elkontroll

Elektriker ved siden av NTE-bil

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.