Spenning i uværet

Hvis du ikke trekker ut kontakten til de elektroniske apparatene når det lyner og tordner, risikerer du at de blir ødelagt selv om lynet ikke slår ned hjemme hos deg. Det samme gjelder for elbiler-ladere og nettverkskabler.

Lynnedslag

Det å ta en runde rundt i huset og trekke ut kontaktene når det er meldt tordenvær, kan vise seg å være vel anvendte minutter. 

Overspenningsvern er essensielt

Når lynet slår ned, kan det faktisk oppstå skader på det elektriske anlegget i boligen din lenge etter at tordenværet er over. Lynnedslaget fører til at det blir mer spenning i nettet enn det som er normalt, såkalt overspenning. Det betyr at elektriske apparater som er koblet til strømnettet, får mer strøm i seg enn det de er laget for, og derfor kan bli ødelagt.

I verste fall kan overspenningen føre til brann under eller i etterkant av tordenværet. 

Det anbefales å trekke ut støpselet til tv-kabler, PC, bredbåndskabler, dekodere, routere og modemer, nettverkskabler og antennekabler, vaskemaskin og andre elektriske apparater, i tillegg til boksen der fiberbredbåndet kommer inn i huset. Et godt tips kan være å ta et bilde av hvordan ting var koblet sammen, slik at du ikke må bruke masse tid på å finne ut hvordan du skal koble det tilbake når uværet er over! 

Har du el-bil, bør du trekke ut ladekabelen på el-bilen mens tordenværet herjer. I dag er det krav om overspenningsvern når du setter opp en ladeboks, men siden kravet er ganske nytt, er det ikke alle som har det i anleggene sine. Et overspenningsvern er heller ingen 100%-garanti mot skader i elektronikken i bilen, så det beste rådet er å ikke lade bilen i tordenværet. 

Lyn og torden

Hvordan ser jeg at noe er galt? 

Det er ikke alltid like lett å oppdage skadene på det elektriske anlegget. Noen skader er lett synlige, for eksempel misfarging eller brente flekker på de elektriske apparatene. Noen ganger kan du kjenne at stikkontaktene eller ledningene blir varme, og andre ganger kan du kjenne at det lukter svidd. Opplever du at sikringer og lyspærer går i tide og utide etter et tordenvær, kan det også være en indikasjon på at noe er galt. 

PS: Visste du at du kan se lynet før du hører tordensmellet? Det er fordi lys beveger seg raskere enn lyd. Teller du antall sekunder fra du ser lynet til du hører tordenbraket, kan du finne ut hvor langt unna uværet er. Tommelfingerregelen er at lynet er en kilometer unna hvis det går tre sekunder fra du ser lynet til du hører lyden. 

Har du mistanke om at det elektriske anlegget har blitt skadet av lynet? Ta kontakt med en av elektrikerne våre for å få sett over anlegget!

Hei 👋 Gjerne chat med oss dersom du trenger hjelp.