Opplyste førsteklassinger

– Hvorfor det er lurt å ha på seg refleks? Fordi da lyser vi i mørket, vel!

To glade gutter med refleksvest

Alan, Odin, Mina og Leah trenger ikke betenkningstid når vi spør om de vet hvorfor de må ha på seg refleks. Ikke bare har førsteklassingene fått refleksvester fra NTE, men fadderne deres i 5.klasse har gitt dem refleksbånd som de kan slå fast på ermet. 

– Jeg har på meg refleksvest hver dag når jeg går opp bakken, jeg, forteller Mina. Hun tar buss til skolen, og vet at det er lurt å vises når hun går til og fra bussen. 

Mørkere etter høstferien

Fire elever og en lærer, alle med refleksvest, kommer gående mot kamera

Gerd-Mari Bergersen er lærer for de 11 førsteklassingene ved Byafossen skole i Steinkjer. Hun forteller at refleksvesten alltid er med i sekken når de har turdag med klassen, og at det er kjærkomment med refleksvestene elevene har fått i gave av NTE. 

– Jeg har alltid noen ekstra vester liggende hvis noen har glemt sin hjemme, sier hun. – Utover høsten og vinteren er det mørkt både når ungene går til skolen om morgenen og når de skal hjem etter skoletid eller SFO, og da er det fint å kunne ta på dem en vest så de blir synlige for bilistene. 

Mange av foreldreutvalgene på skolene i Trøndelag oppfordrer til at barna skal bruke refleks både morgen og ettermiddag etter høstferien. 

– Refleksvesten bør byttes ut med jevne mellomrom, for eksempel når den er vasket mange ganger eller når den er mye brukt, sier Lise Musum Stangvik, som er sponsorsjef i NTE. – I år har vi gitt refleksvester til alle førsteklassingene i Steinkjer kommune, og til en del barnehager rundt omkring i Trøndelag, og håper det bidrar til at flere blir trygge i trafikken. 

2 blide gutter med refleksvest

Visste du dette om refleks? 

  • Har du på refleks, er du synlig på 140 meters hold. Det gir sjåføren i bilen du møter 10 sekunder på å reagere. 

  • Uten refleks er du synlig på 25-30 meters hold. Da har sjåføren bare 2 sekunder på å reagere. 

  • Trønderne er dårligst i landet til å bruke refleks, i følge en undersøkelse fra Trygg Trafikk. Bare 30 % av oss tar på refleks når vi er ute og går i mørket. Det må vi gjøre noe med! 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.