Fremme i skoa

Lars Petter har alltid vært nysgjerrig. Han begynte å undersøke mulighetene for å kjøpe solceller allerede for 7 år siden, men syntes det var for dyrt. For noen år siden kjøpte han flisfyring, og fikk umiddelbart redusert strømutgiftene. Likevel klarte han ikke å legge fra seg tanken på solceller, og i 2022 tok han beslutningen. Nå er det vestvendte fjøstaket kledd med solcellepanel. 

– Endelig, smiler han, og forteller at han ser for seg at strømprisene går opp noe slik at han etter hvert kan få bedre betalt for strømmen han selger tilbake til nettet. 

Solcelleanlegg på fjøstak

Lars Petter har nemlig fått montert et anlegg som produserer mer strøm enn det han klarer å bruke selv. Anlegget er på 69 kilowattpeak (kWp); som betyr at det med full tilgjengelig solkraft kan levere opptil 69 kilowatt. I løpet av et helt år kan anlegget produsere rundt 55 000 kilowattimer (kWh). 

Enn så lenge bruker han så mye av strømmen han kan selv. Den egenproduserte strømmen hjelper han også å holde effekttoppene; de tidspunktene hvor han bruker mest strøm samtidig, nede. 

– På sikt kommer jeg til å tjene penger på anlegget, mener han. – Ikke krever det noe arbeid av meg heller - det står bare der og produserer strøm. 

Trygt kjøp

Det tok ikke lang tid fra Lars Petter hadde bestemt seg for å kjøpe solcelleanlegg til han tok kontakt med NTE. 

– Jeg var ikke et øyeblikk i tvil om hvilken leverandør jeg skulle velge, sier han. – Jeg hadde en ryddig og fin runde med NTE før vi landet på hvor stort anlegg jeg skulle kjøpe, og god oppfølging underveis i prosessen. Jeg er så godt fornøyd med elektrikerne som går her, og det kjennes så trygt å ha NTE i ryggen. 

Rådgivere fra NTE har fulgt opp Lars Petter fra første stund. Ikke bare har NTE vært rådgiver på alt rundt selve anlegget, men har også ordnet alt det praktiske rundt nettleverandør. Selve monteringen av anlegget er det elektrikerne i NTE som har stått for. 

To blide mannlige elektrikere foran siloer

Sivert Skjerve og Bendik Sagmo Borgan Lars Petter har kjøpt solcelleanlegget på avbetaling med finansiering fra NTE. I stedet for å ta opp lån i banken, betaler han ned anlegget over strømregningen. Kjøpesummen på anlegget er innfridd om 10 år, men han kan også velge å betale det ned raskere. 

– Det er en praktisk ordning; ikke minst fordi NTE ikke tar pant i gården; bare i selve solcelleanlegget, sier han.

I full produksjon

Smilende mann

Anlegget til Lars Petter har vært oppe siden januar. De to første månedene var det ikke mye produksjon, men siden mars har produksjonen gått jevnt og trutt oppover. 

– Det er artig å følge med på hvor mye det produserer, smiler Lars Petter. - Det produserer selv om det er overskyet, og det er jo en fordel her i Trøndelag.  Nå ser han fremover. I tillegg til solcelleanlegget kunne han godt tenke seg å anskaffe seg et par mindre vindmøller på eiendommen. 

– Det er spennende, dette, sier han. – Jeg har allerede anbefalt solceller fra NTE til andre bønder som går i tanker om å produsere strøm til gården og drifta. Jeg er overbevist om at dette er veien å gå. 

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.