Fikk gi 10 000 kroner til Kreftforeningen
– Om jeg ble redd? Ja, det er bare forbokstaven. Det var et sjokk å finne ut at jeg hadde fått kreft .
Desember er den måneden i året vi både skal kose oss og glede oss. At ikke alle føler det sånn, vet Silje Madelen Ingvaldsen alt om.
Silje ser ut som en million der hun feier inn døra på Kafé Hjerterknekten på Steinkjer. Hun smiler og hilser til høyre og venstre, til både ansatte og andre gjester, før hun deiser ned i stolen med en kopp kaffe og en bolle.
– Du aner ikke hvor glad jeg ble da du foreslo at vi skulle møtes på Hjerterknekten, sier hun. – Her er jeg trygg. Derfor slapp jeg å bruke så mye energi på å grue meg til vi skulle møtes.
Du ser det ikke på henne, men Silje er psykisk syk.
– Jeg har tatt mange dårlige valg i livet som har påvirket den psykisk helsen min, forteller hun.
Ungdomstiden til Silje var preget av rus. Etter at hun forsøkte å ta livet sitt som nittenåring, hentet faren henne hjem fra Oslo, og hun flyttet inn hos farmor og farfar på Steinkjer. Det ble vendepunktet for Silje.
– Jeg fikk ubetinget kjærlighet og strenge rammer, som var akkurat det jeg trengte. Etter hvert begynte jeg å få tilbake troen på meg selv.
I 2012 møtte Silje Kjell Rune, og i 2015 ble Conrad født. Alt så lyst ut. Så ble det mørkt - bokstavelig talt.
– Jeg begynte å se dårligere, og etter hvert ble jeg diagnostisert med keratokonus, forteller hun. – Nå er jeg helt blind på det ene øyet, og svaksynt på det andre.
Synssvekkelsen gjorde at Silje fikk problemer med å kjenne igjen folk på gata.
“Overlegen du da?” sto det på tekstmeldingene hun fikk fra kjentfolk hun hadde gått rett forbi. Det trigget noe i henne.
– Jeg begynte å unngå steder hvor jeg kunne risikere å overse noen, forteller hun.
Sakte, men sikkert kom angsten krypende. Silje fikk en irrasjonell frykt for butikker, for folk, for folkemengder. Synet ble mer og mer svekket - og det gikk fort. Etter å ha gått gjennom en øyeoperasjon, måtte hun ligge isolert i en uke. Da slo angsten ut i full blomst.
– Jeg var så redd, forteller hun. – Jeg lå der helt alene i mørket og var livredd for at jeg aldri skulle få se Conrad igjen, aldri skulle se verden igjen.
Til slutt tok angsten så stor plass i forholdet at hun og Kjell Rune flyttet fra hverandre - selv om de var like glade i hverandre som alltid.
– En angstlidelse påvirker ikke bare den som har angst, sier Silje. – Den preger hele familien. Kjell Rune har vært viktigere for meg enn jeg kan uttrykke med ord. Selv da vi bodde fra hverandre, var han en klippe for meg.
Kjærligheten overvant utfordringene, og i juni 2020 giftet paret seg. Nå har Silje det bedre - men hun er ikke frisk. Fortsatt har hun perioder hvor hun er syk. Vinteren og mørketida er spesielt krevende.
– Da går jeg knapt ut av døra engang, sier hun.
Selv om høsten spanderer fire årstider i løpet av en halvtime i dag, har Silje kommet seg ut av døra. Det er nemlig ikke hver dag hun skal motta 25 000 kroner!
Hvert år gir de ansatte i NTE penger til et veldedig formål. Etter at alle ansatte kunne nominere en organisasjon eller forening, ble det åpnet for avstemming. Første vinner av 25 000 kroner er Mental Helse Ungdom; en interesseorganisasjon for barn og unge opp til 36 år som jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud.
De 25 000 kronene fordeles på de fem lokallagene i Trøndelag; Namsos, Nærøysund, Steinkjer, Stjørdal og Trondheim.
Det siste halve året har Silje vært leder for Mental Helse Ungdom på Steinkjer. På den tiden har antallet som møter opp på treffpunktene doblet seg fra 5 til 10.
– Vi har det så fint sammen når vi møtes, sier Silje. – Det er ingen som dømmer deg; og du trenger ikke snakke om sykdommen hvis du ikke vil. Vi skulle gjerne møttes oftere. Dessverre har vi begrenset med midler, så de 5000 kronene vi får nå skal få bein å gå på.
Silje har allerede planer for hva noe av pengene skal gå til.
– Vi har drømt om å ha både juleverksted og julebord, og nå kan vi få til begge deler, smiler hun. – Jeg gleder meg sånn til å fortelle de andre det, så de har noe de kan se frem til!
Det er først de siste årene Silje virkelig har begynt å glede seg til jul.
– Det er ekstra krevende å være psykisk syk i desember, sier hun åpenhjertig. – Mørket utenfor vinduet har lettere for å snike seg inn i sjela og gjøre hverdagene mørkere. Det å ha noe gøy å se frem til, kan utgjøre en stor forskjell.
Psykisk sykdom er usynlig. Det rammer vilkårlig. Og når den får fotfeste, klamrer den seg fast.
– Vi vet at det hjelper å komme seg hjemmefra, og å ha noen å snakke med, sier Silje. – Jeg er mye mer sosial nå som jeg er med i Mental Helse Ungdom. Det å tilbringe noen timer noen ganger i måneden sammen med folk som skjønner meg når jeg er på mitt mest sårbare, er som balsam for sjela.
Medlemmene i Mental Helse Ungdom på Steinkjer er like forskjellige som du og jeg; men noen fellestrekk har de: De er alene. De har ingen venner, mangler et nettverk, har ingen å gå til når dagene ikke spiller på lag.
– Under pandemien ble det skrevet og snakket mye mer om psykisk sykdom, om ensomhet og om hva det gjør med deg, sier Silje. – Jeg håper det ikke bare var et blaff. Uansett om du har en dårlig dag eller en dårlig periode, er du velkommen til oss i Mental Helse Ungdom. Jeg lover deg at du kommer til å føle deg bedre når du kommer hjem!
Ansatte i NTE har gitt avkall på julegave fra arbeidsgiver, og ønsker heller å gi penger til fire veldedige formål. Her kan du lese mer om hvilke formål de ansatte har valgt.