Så enkelt er det å bruke mindre strøm

Enten du bor i et borettslag eller sameie hvor utgiftene til oppvarming og varmtvann er inkludert i fellesutgiftene eller om de ikke er det, sparer du både lommeboka og miljøet ved å ha et bevisst forhold til hva du bruker strøm på.

Leilighetskompleks som er sommerlig

I disse tider hvor strømprisen varierer jevnlig, er det alltid lønnsomt å ikke bruke mer strøm enn nødvendig. Skal du spare strøm, må du vite hva du bruker strøm på. Tommelfingerregelen er at vi bruker mest strøm på oppvarming, varmtvann og belysning. I tillegg bruker vi strøm på apparater som alltid står på eller blir brukt hver dag, for eksempel kjøleskap og komfyrer.

Oppvarming

Selv om det er mye god varme å få fra naboen, går over halvparten av strømmen du bruker til å varme opp boligen din. Uansett om du bruker mindre strøm fordi du bor i en leilighet som har naboleiligheter over eller ved siden eller om du bor i et rekkehus som ligger inne i rekka, er det penger å spare - enten for deg eller for boligselskapet ditt. 

Trenger du å ha det så varmt? 

For visst er det deilig med et varmt hus, men du sparer ca 5 % av oppvarmingskostnadene for hver grad du senker innetemperaturen.

Følger du disse rådene om temperatur på de ulike rommene, kan det gi bedre helse både for deg og for lommeboka:

Oppholdsrom: 20-22 °C Gang/entré: 18 °C Soverom: 15-17 °C (helsemyndighetene anbefaler at temperaturen aldri overskrider 18 °C på soverommet) Bad: 22-24 °C

Blir det for varmt, blir luftkvaliteten dårligere. Lar du vinduet stå på gløtt for å kompensere for den dårlige lufta, kjøler du ned gulv, vegger og tak og må bruke mer strøm på å få det varmt igjen. Derfor er det bedre med såkalt sjokklufting, altså at du åpner vinduer og dører på vidt gap i noen minutter og så stenger dem helt igjen.

Bruk varmestyring på panelovnene

Bruker du panelovner, er det lurt å ha varmestyring eller termostat på dem slik at du kan regulere temperaturen. Mange såkalt smarte panelovner kan styres med en app på telefonen din - perfekt hvis du har glemt å regulere ned temperaturen når du har dratt på helgetur, for eksempel!

Varmekabler i gulvene drar mye strøm

Mange har varmekabler på badet og i entreen. Varmekablene kan med fordel skrus ned både når dere ikke er hjemme og nattestid. På sommeren er det kanskje ikke nødvendig å la varmekablene stå på en gang? Reiser du bort, er det i alle fall lurt å huske og skru av dem.

Bruk mindre varmtvann

20 % av all strømmen vi bruker, går til å varme opp varmtvann. Har du ikke sparedusj hjemme, er det verdt de kronene det koster deg å kjøpe det. Kan du dusje sjeldnere eller kortere (for eksempel skru av vannet mens du såper inn deg), eller dusje i litt kaldere vann, er det penger spart.

Skru av lyset

Rundt 10 % av strømregningen går til belysning. Det er en utgift det er enkelt å redusere! 

Det aller enkleste rådet er å slå av lyset i rom du ikke er i. Trenger du hjelp til å huske det, kan du montere bevegelsessensor på lampene dine, så slår de seg av når det ikke er noen i rommet.

Bytt til LED

De fleste av oss har gått over til LED-pærer, og det er et smart! LED-pærer har faktisk 50 000 timer levetid. Det betyr at pærene varer i ca 17 år hvis du lar dem stå på i 8 timer hver dag. Bytter du til dimmebrytere, kan du både spare strøm og tilpasse belysningen slik du vil.

Vask fulle maskiner

Enten du har egen vaskemaskin eller bruker boligselskapet sin, bør du fylle opp maskinen før du setter den på. Det samme gjelder oppvaskmaskinen. En halvfull oppvaskmaskin bruker like mye strøm som en proppfull maskin. Tenk også to ganger før du setter på tørketrommelen. Nå som våren (forhåpentligvis) er like rundt hjørnet, er det supert å ta med tørkestativet ut på verandaen hvis du uansett sitter der og nyter vårsola! 

Bruk ECO-modus

Les bruksanvisningen på maskinen din for å se hvilket program som bruker minst strøm. Fins det kanskje en ECO-modus på maskinen din? 

Og du? Skal du kjøpe nye hvitevarer fordi de gamle er gåen? Husk å sjekk at det nye er merket med A - de er mest energieffektive!

Varmepumpe

Har du mulighet, så er varmepumpe en god investering. Hvor mye du sparer vil avhenge av boligens størrelse og pumpens plassering, men typisk besparelse på eldre boliger kan være snakk om flere tusen kroner i året. Er du usikker på hvilken varmepumpe som passer din bolig? Snakk med en av våre elektrikere.

Finn ut når du bruker mest strøm 

Skjermbilde av siden "spotpris" i appen, med visning av spotpris time for time

Har du begynt å bruke Mitt NTE-appen ennå? Med den kan du følge med på strømprisene og på strømforbruket ditt - time for time. Kanskje får du deg en aha-opplevelse om når du bruker mest strøm. Er det samtidig som strømprisen er som høyest, kan du spare litt på å forsøke og endre vanene dine.

Appen kan du laste ned både på Google Play og på App Store

Hei 👋 Trenger du hjelp? Chat med oss.